Prima pagină » Un elev geniu care nu are încă 18 ani și un profesor de excepție care construiește roboți, cetățeni de onoare în Botoșani
Administrație

Un elev geniu care nu are încă 18 ani și un profesor de excepție care construiește roboți, cetățeni de onoare în Botoșani

Elevul Ștefan Bălăucă, primarul Cătălin Flutur și profesorul Grigore Luisian
Elevul Ștefan Bălăucă, primarul Cătălin Flutur și profesorul Grigore Luisian

Am ajuns și la Botoșani să trăim momente în care apreciem geniile atunci când se află printre noi, atunci când își arată măreția minții lor.

Consilierii locali și primarul Cătălin Flutur au acordat titlul de cetățean de onoare profesorului Grigore Luisian, coordonatorul Cercului de robotică și fizică aplicată de la Palatul Copiilor, și elevului Ștefan Bălăucă, multiplu mediliat la mai multe materii atât la nivel național, cât și internațional.



Elevul Ştefan Bălăucă este cel mai tânăr cetățean de onoare al municipiului Botoșani, nefiind încă major și este între primii zece cei mai tineri cetățeni de onoare din țară.

„Retrăiesc clipele de la fiecare festivitate de premiere de la concursuri și olimpiade, atât din țară cât și străinătate. Acest titlul mă bucură și pe mine, dar poate mai mult pe cei din familia mea, pe toți cei care mă cunosc, pe profesorii din Colegiul Național Mihai Eminescu, pe doamna mea învățătoare cât și și pe profesorii care m-au pregătit în cadrul loturilor naționale, profesori de la alte licee din țară, profesori universitari, cărora vreau să le mulțumesc din inimă. Invitându-mă pe mine aici i-ați invitat pe colegii mei din generație, pe cei mai mici, pe cei mari, pentru a ne uni țelurile și pentru a da viață valorilor din știință, cercetare, cultură, arte, sport”, a declarat Ştefan Răzvan Bălăucă, în fața profesorilor, colegilor și aleșilor locali.

Consilierul local și profesorul Daniel Botezatu a făcut Laudațio cu lacrimi în ochi, de emoție, pentru Ștefan Bălăucă.



De numele profesorului Grigore Luisian se leagă evenimente de genul construirea brațului robotic humanoid, construcția primului robot humanoid din țară, cei mai buni roboți de luptă din țară. Acesta coordonează elevii din Cercul de robotică și fizică aplicată și a obținut cu aceștia succese la nivel național și internațional chiar dacă a concurat împotriva unor echipe universitare, în timp ce echipa de la Botoșani are doar liceeni și elevi de gimnaziu. Grigore Luisian a fost selecţionat În Liga Profesorilor Excepţionali unde se află între primii 10 cei mai buni profesori.

„Mă simt ca un elev scos la tablă la oră. Noi astăzi trebuie să să simțim copiii, să știm ceea ce vor, ceea ce gândesc, ca să îi putem ajuta, să-i educăm și să-i învățăm. M-am ghidat după profesorii mei pe care i-am avut și am învățat un lucru: că idealul educației este o altă educație. Nu știu cu câtă materie vor rămâne după școală, dar important este ca atunci când elevul a termina școala știe să-și selecteze informația, să învețe mai departe, să selecteze ce e bine și ce e rău. Poate acesta este cel mai important lucru din educație, ceea ce încerc să fac și eu cu copiii. Pe elevi îi simt ca pe copiii mei, pentru că relația noastră este ca una familială și eu încerc să-i ghidez pe drumurile pe care le consider corecte”, a spus profesorul Grigore Luisian.

Consilierul local și profesorul Daniela Vicol a făcut Laudațio pentru profesorul Grigore Luisian.

Primarul Cătălin Flutur a declarat că este o onoare și un privilegiu să ofere titlul de cetățean de onoare celor două genii din învățământul local.

”Este o şedinţă festivă a Consiliului Local al municipiului Botoşani, mi-aş dori din suflet să avem ocazia să facem astfel de şedinţe festive de mai multe ori pe an. Despre educație toată lumea vorbește, toți știm și spunem mult. Educația ar trebui să fie prioritatea fundamentală, repet, fundamentală, a oricărei societăți”, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului.