Teatrul Eminescu, Botoșani!
Capitala culturală neîncoronată a României respiră din nou! Botoșani este cel mai frumos oraș de pe fața pământului astăzi. Are multe lipsuri, are multe de construit, multe de învăța, dar astăzi a arătat că poate să fie atât de frumos și că își poate reveni. De fapt, astăzi și-a revenit!
Astăzi a avut loc inaugurarea clădirii Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. Poate nu sunteți din Botoșani, poate nu știți, dar noi am suferit. Actorii au suferit, elevii au suferit, toți botoșănenii au suferit. Nici măcar nu a fost vorba despre consumatorii adevărați de teatru, ci de toți botoșănenii. Toți au suferit din 2012 până în decembrie 2024. Acum 110 ani la Botoșani începea TEATRUL… unele dintre puținele locuri din ROMÂNIA de astăzi în care se practica această formă de cultură în limba ROMÂNĂ. În 2012, în Botoșani, după alegerile locale începeau primele licitații pentru modernizarea Teatrului ”Mihai Eminescu”, locul unde marele poet național a fost sufleor. Botoșănenii au simțit din plin durerea fostului șantier de la Teatrul ”Mihai Eminescu” început în perioada 2012-2013.
Chiar dacă erau sau nu consumatori de teatru, botoșănenii au trăit sentimentul neputinței, de multe ori al umilinței pentru că toate lucrările au fost făcute pe banii lor.
Pe 20 decembrie 2024 s-au terminat toate umilințele, toate neputințele.
Nu știm ce ne rezervă viitorul, dar dacă nu era firma D&D Construct, condusă de Răzvan Chelărașu, noi astăzi nu aveam Teatru.
Astăzi, 20 decembrie 2024, am lăsat toate frustrările locale și am intrat în noul Teatru ”Mihai Eminescu”. Eu am intrat doar să fiu LIVE pe TikTok și Facebook, ceilalți au intrat să se bucure de spectacol. Este ziua în care am uitat cât ne-am împrumutat pentru acest fenomenal obiectiv, am uitat cât a durat… doar m-am bucurat. Am uitat că Suceava doar visează la așa ceva, am uitat că marele Iași are ceva mai mare dar nu ceva mai frumos. Este ziua în care nu ai cum să nu fii mândru câ ești din Botoșani!
Da, știu, sunt mulți nemulțumiți pentru că nu am încăput 100.000 de locuitori în 450 de locuri sau câte are sala, dar sper din suflet ca din ianuarie biletele la teatru să fie acel ceva ce toți sunt dispuși să dea peste prețul considerat normal pentru a avea parte de un spectacol.
S-a reușit redeschidera Teatrului. Sper să vă relatez și măcar primul tronson al șoselei variantei de centură, ori a unui drum expres în județ.
Pe BanulBotosanean.ro vă veți cam plictisi pentru că nu veți găsi crime și accidente rutiere, nu veți găsi omoruri și cele mai noi știri de acest gen, dar veți găsi informații despre ștri economice, investiții, momente mari și faine din Botoșani, așa cum a fost acest moment al redeschiderii Teatrului Mihai Eminescu.
A relatat Bogdan-Mihai CALINIUC