Stațiunea de cercetare Popăuți, condusă de Ionică Nechifor, derulează cel mai mare proiect de investiții de după Revoluție într-o stațiune. Nu mai puțin de 16 milioane de euro a reușit Nechifor să atragă la Stațiunea Popăuți pentru a o face să fie la nivelul celor din Franța sau Germania.
Toate clădirile din Stațiunea Popăuți vor fi modernizare, de la laboratoarele de cercetare, la clădirea fostului muzeu al stațiunii care va deveni sediul administrativ, la vechiul sediu administrativ și toate grajdurile pentru animale, service-ul auto, fânarul, absolut totul.
Din noiembrie 2023 și până acum s-a lucrat la partea de rețea de apă și canalizare, rețeaua de hidranți, fostul muzeu, fostul sediu administrativ, o clădire a fost transformată în cantina unității, o alta a fost transformată în punctul de procesare a laptelui și sacrificarea animalelor, iar la poartă a fost construită o clădire care va fi magazinul propriu al Stațiunii Popăuți și unde se vor vinde cașul și brânza ”de Popăuți”, dar și carne de oaie.
Se pune accent pe noile grajduri care vor fi ultramoderne, cu monitorizare video, hrănire automatizată.
”Spre exemplu, acesta este un grajd destinat tineretului la îngrășare. Avem două alei de furajare cu spațiu suficient. Vor fi loturi doar de câte 50 de capete pentru că fac obiectul și activității de cercetare pe perioada de creștere și îngrășare. Vor fi luminatoare, hrănitori automate, mâncarea va fi adusă cu autopropulsate, monitorizare cu camere. Vom urmări standardul de bunăstare al animalului, cu un minim de metri cubi de aer, cu un mediu climatic constant, indiferent ce se întâmplă afară. La nivelul animalului să nu mai persiste încărcătura de amoniac, motiv pentru care toate luminatoarele sunt prevăzute cu aerisitori”, a declarat Ionică Nechifor.
Termenul de finalizare a tuturor lucrărilor de 16 milioane euro de la Stațiunea de cercetare Popăuți este noiembrie 2026, dar Nechifor susține că proiectul poate fi îndeplinit și la finalul lui 2025 dacă se alocă tot necesarul de bani.