Prima pagină » Modern Calor va produce energie electrică și cu soarele. Licitație de 6,1 milioane lei cu bani din PNRR pentru un parc fotovoltaic  
Economic

Modern Calor va produce energie electrică și cu soarele. Licitație de 6,1 milioane lei cu bani din PNRR pentru un parc fotovoltaic  

Compania de termoficare a municipiului Botoșani va organiza pe 20 februarie o licitație pentru stabilirea firmei care va construi primul său parc fotovoltaic. Modern Calor produce energie electrică și termică în cogenerare, iar după implementarea acestui proiect va produce încă aproape un MW și din noua sursă ”verde”.

Licitația de pe 20 februarie pentru ”Realizare parc fotovoltaic în incinta S.C. Modern Calor S.A.” are valoarea de 6,13 milioane lei, iar sursa de finanțare o reprezintă fondurile europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Proiectul constă în realizarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate instalată a panourilor fotovoltaice de 993,3 KWp, în incinta S.C. Modern Calor S.A. Botoşani, str. Pacea nr. 43, pe un teren cu suprafaţa de 15.282 mp.

”Obiectivul proiectului de investiţii îl constituie producţia de energie electrică din surse regenerabile de energie electrică (energie solară) care să asigure parţial necesarul de consum propriu tehnologic al sursei de producere CET pe durata zilei, încât să se reducă costurile de producere a energiei electrice şi termice, dar şi protecţia mediului. Indicatori obligatorii la nivel de proiect: Capacitate operaţională suplimentară instalată de producere a energiei din surse regenerabile (capacitate instalată a panourilor fotovoltaice): 0,9933 MW Reducerea gazelor cu efect de seră: scădere anuală a gazelor cu efect de seră: 721,296 Echivalent tone de CO2. Producţia brută de energie primară din surse regenerabile: 0,100405 Mii tep/an Producţia brută de energie primară din surse regenerabile: 1167,713 MWh/an De asemenea, capacitatea instalată a panourilor fotovoltaice, determinată de numărul, puterea panourilor fotovoltaice și suprafața terenului pe care se amplasează acestea, nu va depăși valoarea de 1,00 MWp pentru a asigura respectarea prevederii privind valoarea ajutorului de stat aplicată”, se precizează în datele proiectului.

Totodată, Modern Calor va mai avea un proiect de investiții de 65 milioane lei în total, din care contribuția locală este de 15%, pentru montarea unui al treilea motor care să producă energie electrică și termică în co-generare, investiție atrasă prin Ministerul Dezvoltării și care va crește capacitatea de producție a energiei electrice cu 50%. Noul proiect înseamnă construcții de clădiri noi, instalații noi și un motor nou care să producă în paralel cu celelalte două aflate deja în dotarea Modern Calor.

Modern Calor are acum o capacitate de producție de 8,8 MWh, la care se va adăuga 1 MWh parcul fotovoltaic și 4 MWh al treilea motor.