Prima pagină » Iftime: 5.500 de botoșăneni pot rămâne fără locuri de muncă dacă nu se rezolvă urgent problemele din industria confecțiilor
Economic

Iftime: 5.500 de botoșăneni pot rămâne fără locuri de muncă dacă nu se rezolvă urgent problemele din industria confecțiilor

O problemă socială și economică uriașă stă să explodeze la Botoșani.

Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură, susține că există pericolul iminent ca 5.500 de botoșăneni din industria textilă și a confecțiilor să să rămână fără locuri de muncă, iar statul trebuie să aleagă între reducerea impozitării muncii în această industrie și disponibilizarea a mii de oameni.

”Am avut discuții cu patru proprietari de fabrici din domeniu care au producție în Botoșani. Pericolul major care planează asupra acestei ramuri – un pericol care trebuie să ne apese pe toți și pentru care trebuie să căutăm soluții – este că prețurile produselor obținute la Botoșani, care depind de costurile cu manopera, adică de salariile plătite angajaților, devin prea mari pentru a mai fi competitive pe piața internațională a lohnului. În consecință, în mod firesc, toți cei care astăzi fac producție în regim de lohn la Botoșani, în industria ușoară, caută soluții de relocare. Asta înseamnă să plece în tari precum Maroc, Tunisia, Albania etc”, a declarat Valeriu Iftime.

Acesta susține că patronatul din confecții este de acord că salariile angajaților trebuie majorate, deci că aceste costuri cu manopera trebuie să crească, însă creșterea trebuie să fie sustenabilă pentru a putea face un preț final corect, pe care îl caută piața internațională.

Mai mult decât atât, industria textilă și a confecțiilor are nevoie de predictibilitate, în condițiile în care fabricile încheie contractele cu mai mult de un an înainte de a intra în producție, iar orice modificare legislativă ce privește creșterea salariilor sau impozitare suplimentară de orice natură făcută în timpul anului dezechilibrează orice buget stabilit.

”Am solicitat sprijinul firmei Diaconu Consult Office SRL, membră a Camerei de Comerț și Industrie Botoșani, pentru elaborarea unui material scris pe care îl vom promova ca o scurtă analiză: haideți să vedem cât plătește astăzi la bugetul statului zona Botoșaniului pe această industrie ca impozite și taxe și să comparăm cu cât ar trebui să cheltuiască statul dacă cei aproximativ 5.500 de muncitori din confecții (potrivit ultimelor date publicate de INS pe 2022) și-ar pierde locurile de muncă”, a precizat Iftime.

Președintele Camerei de Comerț este de părere că în industria textilă din Botoșani, acordând niște facilități la impozitul pe muncă, adică scăzând acest impozit, fabricile pot continua să producă aici, iar cei 5.500 de muncitori își pot păstra statutul de angajați, plătind în continuare statului un impozit, chiar dacă redus. ”Fără îndoială că astfel de facilități trebuie acordate pentru un termen limitat, în care cei care lucrează în regim de lohn trebuie să analizeze dacă, în momentul în care costul muncii va ajunge într-un final să crească, vor putea rămâne, totuși, cu producția în zona Botoșani prin adoptarea unor măsuri de reformă interne sau vor fi nevoiți să plece de la noi. Și tot în acest interval, noi, oameni de afaceri, mediu politic și toți cei care trăim în Botoșani, trebuie să ne gândim foarte serios cum vom putea să reconvertim această forță de muncă pentru a o ocupa după dispariția regimului de lohn, astfel încât aceste mii de persoane să poată munci în continuare, plătind impozitele aferente statului. Așa cum suntem acum, nu avem practic nicio orientare, nicio strategie, nicio direcție spre care să ne îndreptăm. Înarmați cu o analiză temeinică, bine documentată, convingătoare, bazată pe cifre, să facem și noi demersuri, prin intermediul Camerei de Comerț a României, la nivelul Guvernului, mai exact la Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, în așa fel încât să se poată ajunge la o soluție, pentru a nu muta, cel puțin deocamdată, fabricile de confecții din Botoșani în alte părți ale lumii. Sper că demersul nostru va fi încununat de succes”, a concluzionat Valeriu Iftime.

Video