Prima pagină » Ai firma sau activitatea într-un sediu închiriat de la o persoană fizică? Ești obligat să faci asta din 2024
Economic

Ai firma sau activitatea într-un sediu închiriat de la o persoană fizică? Ești obligat să faci asta din 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, persoanele juridice care închiriază spații sau bunuri de la persoane fizice trebuie să calculeze lunar și să rețină la sursă impozitul aferent chiriei pe care trebuie să îl achite, de fapt, proprietarul.

Formula de calcul este diferită față de anii anteriori.

Ordonantei de Urgenta nr. 115/2023 prin care Guvernul a instituit anul trecut o serie de reguli fiscale noi cu scopul de a combate evaziunea fiscală are impact, începând cu această lună, și asupra modului în care se plătește impozit pe chirie.

Vizate sunt persoanele juridice care folosesc bunuri sau spații închiriate de la persoane fizice care au acum obligația de a calcula, reține, declara și plăti lunar impozitul aferent chiriei datorat de proprietar.

„Plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au şi obligaţia de a calcula, reţine, declara şi plăti impozitul corespunzător sumelor plătite”, potrivit OUG.

Integral pe Economica.net