Prima pagină » O avocată și soțul ei au dat startul salvării Cazinoului din Vatra Dornei. ”Nici o autoritate locala sau județeană  Suceava nu au susținut proiectul. Acum vin la inaugurare”
Știri locale

O avocată și soțul ei au dat startul salvării Cazinoului din Vatra Dornei. ”Nici o autoritate locala sau județeană  Suceava nu au susținut proiectul. Acum vin la inaugurare”

Când cazinoul din Vatra Dornei era o ruină, familia Doina și Iulian Berescu începeau tot procesul birocratic pentru salvarea acestei bijuterii a regiunii Moldovei. La începutul acestei săptămâni a fost inaugurat Cazinoul Băilor modernizat. Iulian Berescu a murit, iar Doina Berescu nu a vrut să meargă la inaugurare din cauza politizării.

Când niciun politician nu avea curajul să se apropie măcar de ruina Cazinoului din Vatra Dornei, botoșănenii Doina și Iulian Berescu începeau salvarea acestei frumuseți impunătoare. Așa cum era de așteptat, la final politicienii ar fi fost în stare să se cocoațe pe acoperișul clădiri salvate doar pentru puțină imagine.

Doina Berescu a ales să stea departe de circul politic, dar a prezentat povestea salvării Cazinoului Băilor din Vatra Dornei.

Vă prezentăm integral postarea avocatei Doina Berescu:

Decizia de a salva cladirea Cazinoul Băilor din Vatra Dornei i-a aparținut soțului meu care a vrut in acest mod sa întoarcă recunoștință și mulțumire comunității locului de unde a pornit si dezvoltat  afacerile  cu produse petroliere .

Proprietarul Cazinoului Băilor din Vatra Dornei este fundația care apartine Arhiepiscopiei Sucevei si Radăuților -Fondul Bisericesc Ortodox Român  din Bucovina.

Acesta fundatie a luat ființă in 1781 din inițiativa Impăratului Iosif al II-lea ca urmare a faptului ca in 1775 partea de nord a Moldovei-Bucovina a fost ocupată de Austria. Acesta a dispus prin ordonata in anul 1783 să se inventarieze toate pământurle, mănastirile și schiturile bisericesti si pentru că erau prea multe să se desfințeze o parte din ele iar intreg patrimoniul, astfel reorganizat si inventariat, să se constituie intr-un fond(fundatie) pentru o mai buna administrare. Din 32 de mănăstiri și schituri au rămas 3: Putna, Sucevița și Dragormina.

Patrimoniul acestor mănăstiri s-a format in timp prin donațiile făcute de voievozii Moldovei, boieri, țărani cu stare care îndatorau locașurile sfinte pentru ca acestea să se roage pentru sufletele lor. Împăratul Austriei a recunoscut că veniturile fondurilor se vor intrebuința doar pentru intreținerea cultului ortodox si astfel patrimoniul autonom al acestei fundatii a fost recunoscut si respectat in timp. Actuala fundatie este succesoarea de drept a celei constituite de împăratul austriac.

Vatra Dornei a devenit cunoscută prin calitatea apelor minerale acestora fiindu-le recunoscută valoarea terapeutică. In aceste conditii localitatea a devenit curând extrem de vizitată iar construirea unui lăcaș pentru relaxare a determinat,  la inițiativa administrației locale si cu contributia lui Franz Iosif, construirea cladirii a ceea ce se numeste acum Cazinoul Băilor din  Vatra Dornei. Imobilul a revenit in proprietatea FBORB in urma unei decizii de retrocedare din 2004.

La 25.10.2014 s-a incheiat un contract de închiriere intre FBORB si firma botoșăneană Ecoland Production ulterior, in urma publicării ghidurilor de finantare a clădirilor monumente istorice, s-a impus transferarea in regim de proprietate a clădirii de la fundatia religioasa la fundatia Eco Patrimoniu care apartine familei Berescu. Mecanismul de transfer pentru obtinerea finanțării prin fonduri europene era similar celui care a existat intre Consilul judetean Iasi si Mănăstirea Golia la reabilitarea acesteia din urma.După reabilitare clădirea revenea la proprietarul initial.

Pentru a avea loc acest transfer de proprietate era necesar acordul Consiliului eparhial si al Adunării Eparhiale din Suceava care s-a obtinut. Mitropolia Moldovei si Bucovinei ,reprezentată de Inaltpreasfințitul Teofan, nu și-a dat acordul astfel incât nu s-a putut materializa actul.

Pentru a nu pierde finantarea compania Ecoland Production a renuntat la contract ,a restituit cladirea Arhiepiscopiei Sucevei cu toate demersurile făcute până în acel moment iar Arhiepiscopia  Sucevei a accesat finantarea depunând în ultima zi ,personal prin Inaltpresfinția Sa Pimen, proiectele pentru accesarea finanțării reabilitării clădirii.

Nici o autoritate locala sau județeană  Suceava nu au susținut proiectul în toata perioada cât a fost in gestionarea noastră .Consiliul județean Suceava prin comisiile de specialitate de retrocedare au contestat  in instanțe calitatea de persoană juridică a Fondului bisericesc.Acum vin la inaugurare.Au existat incercări de a fi opriti din aceste demers  fiind sancționata cu avertisment de către IPJ Suceava că nu ne ingrijeam de o clădire monument istoric pe care o preluasem de căteva luni.

Decizia Arhiepiscopiei Sucevei si Radauților de a se implica în proiect a survenit ca urmare a demersurilor facute de catre mine de a identifica actele de proprietate originale din Arhivele de Stat din Viena prin care fundatia religioasă primea înapoi de la Statul Austriac tot ce fusese luat initial.Aceste acte erau necesare in sutinerea actiunilor de revendicare/retrocedare pentru păduri,imobile ,actiuni care existau pe rolul instanțelor judecătoresti.Cele două săptămâni petrecute în arhivele din Viena si identificarea actelor de proprietate au făcut ca demersul nostru sa fie acceptat de către Arhiepiscopia Sucevei si Radautului ,prin reprezentantul său cel mai înalt,să se implice în proiectul de reabilitare.

Ce trebuie reținut este că inițativa procesului de reabilitare si eforturile initiale au facut posibil salvarea cladirii.Acest efort se datorează in exclusivitate unor botoșăneni.De la retrocedarea clădirii la initiativa preluării proiectului au trecut 10 ani(2004-2014) iar de la accesarea finațării și până la punerea in functiune efectiv a clădirii au mai trecut 8 ani(2015-2023).

SURSA FOTO: Contul de Facebook Doina Berescu