Prima pagină » VIDEO La Flămânzi au ajuns primele microbuze electrice din județ. Orașul condus de Oloeriu va avea, cu fonduri europene, transport 100% electric
Administrație Știri locale

VIDEO La Flămânzi au ajuns primele microbuze electrice din județ. Orașul condus de Oloeriu va avea, cu fonduri europene, transport 100% electric

Fondurile europene reprezintă ”mama” tuturor investițiilor mari din orașul Flămânzi, iar primele microbuze electrice din județul Botoșani au ajuns, tot prin fonduri europene, în orașul condus de primarul Dan Oloeriu.

Printr-un proiect de 6 milioane de euro din fonduri europene și cofinanțare de la bugetul local, orașul Flămânzi devine prima localitate din județul Botoșani care achiziționează microbuze electrice și va avea sistem de transport public local 100% electric.

”Microbuzele sunt de 14 locuri pe scaune plus 4 locuri în picioare. Trei microbuze, trei trasee, și acoperim undeva la 90% din ceea ce înseamnă transportul public în localitatea noastră. Pe următorul proiect acoperim al patrulea traseu, Chițoveni-Prisacani, pregătim deja cererea de finanțare, așteptăm sesiunea de depunere. Acolo avem prins încă un depou și două microbuze cu aceeași capacitate de 14+4. Ideea a început undeva prin 2014, a prins contur în 2016, în 2018 deja discutăm despre contractul de finanțare, din acel moment a început implementarea proiectului respectiv și astăzi ne bucurăm de aceste fapte”, a declarat primarul Dan Oloeriu.

Proiectul total a fost estimat la 5 milioane euro, dar s-au făcut ajustările de prețuri și costul final a fost de 6 milioane de euro. Pe lângă achiziția celor trei microbuze electrice, s-a construit un depou cu stații de încărcare, o clădire administrativă pe care s-au montat panouri solare cu o putere instalată de 8,5 Kwh, plus un atelier electromecanic și o spălătorie.  

Va mai fi depus un nou proiect european pentru achiziția a alte două microbuze electrice. Elevii, pensionarii cu pensii mici, persoanele cu venituri mici vor călători gratuit cu aceste mijloace de transport în comun care vor fi puse în circulație în prima parte a anului viitor.

”Aș dori să mulțumesc în primul rând întregului aparat al Primăriei Flămânzi, toți colegii au pus câte o picătură pentru a ajunge la acest nivel. Vreau să le mulțumesc și cetățenilor pentru, că până la momentul semnării contractului de finanțare, tot ce a fost greu din punct de vedere financiar au suportat cetățenii prin taxele și impozitele plătite, agenții economici cu acea cotă de impozit și sumele defalcate din TVA pentru echilibrare. Spunem că lucrurile au decurs greu, dar foarte bine, din acest moment cetățenii vor beneficia de serviciul de transport public undeva la mijlocul anului 2024”, a completat Dan Oloeriu. #investitii #microbuzeelectrice #transportecologic #botosani #flamanzi #fondurieuropene