Prima pagină » Cercetători din Cehia și Iași au descoperit mai multe morminte și un altar din piatră, de acum 4000 de ani, într-o necropolă din Flămânzi
Știri locale

Cercetători din Cehia și Iași au descoperit mai multe morminte și un altar din piatră, de acum 4000 de ani, într-o necropolă din Flămânzi

Un sit arheologic descoperit cu ajutorul unor cercetători germani a dus la scoaterea la suprafață a unui altar din piatră și a unor morminte într-o necropolă tumulară din apropierea orașului Flămânzi.

Săpăturile au început în urmă cu o săptămână.

Cercetările de la Flamanzi sunt realizate de o echipă formată din arheologi de la Muzeul Județean Botoșani, în parteneriat cu arheologi şi antropologi de la Institutul de arheologie din Iaşi, precum şi arheologi de la Universitatea din Opava şi de la Muzeul Sileziei din Cehia.

Gică Nistor, muzeograf al Muzeului din Flămânzi, a declarat că situl a fost descoperit în urma unor scanări magnetometrice efectuate de o echipă de cercetători din Germania.

”Situl este întins pe o suprafață destul de mare și sunt foarte multe persoane care lucrează aici, doar echipa din Cehia are 6 persoane. Doamna Adela Kovacs a spus că, împreună cu cercetătorii din Iași, va trimite o parte din descoperiri în Polonia pentru a fi datate, dar se estimează că necropola tumulară are 4000-5000 de ani”, a declarat Nistor.

Un altar de piatră și câteva morminte care încă nu au fost explorate au fost descoperite sub piramida de pământ săpată de echipa de cercetare, denumită Movila Ciurari 1, la 4 kilometri de orașul Flămânzi.

Este așteptată cu interes dezvelirea mormintelor descoperite sub tumul.

Proiectul este susținut de Muzeul Județean de Istorie Botoșani și Primăria orașului Flămânzi.