Prima pagină » Proiectul USR pentru un municipiu mai curat și pentru protejarea botoșănenilor de câinii nesupravegheați a fost respins de PSD
Administrație Politică

Proiectul USR pentru un municipiu mai curat și pentru protejarea botoșănenilor de câinii nesupravegheați a fost respins de PSD

Comunicat de presă: Cât de importante sunt viețile noastre și curățenia publică pentru aleșii locali ai PSD se poate vedea după modul în care aceștia au respins proiectul USR prin care se cerea actualizarea regulamentului privind gestionarea câinilor cu stăpân din Municipiul Botoșani.

Amenzi nemodificate de 14 ani ar trebui să-i sperie pe stăpânii de câini care-și abandonează patrupedele în spațiul public, sau care lăsa mizeria câinilor pe trotuare și pe aleile parcurilor.

USR Botoșani a solicitat prin consilierii locali Raluca Curelariu și Marcel Ghiorghiță actualizarea amenzilor și luarea unor măsuri clare și eficiente pentru ca botoșănenii să nu mai devină victime ale câinilor nesupravegheați. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost depus în luna mai, acesta ajungând la vot abia în ședința Consiliului Local din iulie, însă nu mai miră pe nimeni ritmul ”lent spre deloc” al primarului Cosmin Andrei când nu are de făcut fotografii.

Pus pe ordinea de zi după trei luni, proiectul se armoniza cu legislația actuală și propunea amenzi mai mari pentru lipsa de responsabilitate a stăpânilor de câini. Acesta a fost respins, însă, după ce aleșii locali de la PSD s-au abținut, tocmai pentru ca actul normativ să nu fie aprobat.

”În acest moment un proprietar de câini care își abandonează patrupedul pe stradă riscă o amendă de 50 de lei, din care scapă cu plata a 25 lei, dacă o achită în termen scurt. La fel se întâmplă și cu cei ce nu curăță mizeria câinilor. Nu e de mirare că orașul arată ca o mare latrină a câinilor. Însă, cu adevărat grav este că tragedia din februarie se poate repeta oricând, iar primarul Cosmin Andrei și consilierii din majoritatea sa confortabilă, dau din umeri nepăsători.”, a declarat Raluca Curelariu, consilier local USR.

În luna februarie a acestui an, un copil de 10 ani a fost mușcat de trei câini scăpați dintr-o curte și a ajuns în comă indusă la spital. Din fericire, după câteva zile s-a trezit și a reușit să se recupereze cu ajutorul medicilor specialiști. Însă tragedia se poate repeta oricând, mai ales, acum când proprietarii de câini știu că regulamentul local este de partea lor. În ultimii ani s-a ajuns ca numărul botoșănenilor ajunși la Urgențe din cauza rănilor făcute de câini să fie și de câte 80 în trei luni de zile. Statistica era la nivelul județului și era realizată de Spitalul Județean ”Mavromati” în 2018. În același timp, ca pieton prin Botoșani, trebuie să fii atent unde îți așterni pașii, întrucât întreg municipiul este înțesat de fecalele câinilor. Scenele, firești în alte părți, în care proprietarii de câini strâng mizeria lăsată de patrupede, nu fac parte din realitatea botoșăneană. Și probabil nici nu vor face prea curând, dacă primarul PSD și consilierii lui țin cont doar de imaginea lor politică.