Prima pagină » Prefectul Cornilă cere CJ-ului să caute soluții pentru ca județul să nu piardă finanțarea de 290 milioane euro pentru apă și canalizare
Administrație Economic Știri locale

Prefectul Cornilă cere CJ-ului să caute soluții pentru ca județul să nu piardă finanțarea de 290 milioane euro pentru apă și canalizare

Semnal de alarmă tras de prefectul Sorin Cornilă către Consiliul Județean și compania Nova Apaserv, al cărui acționar majoritar este CJ Botoșani, cu privire la posibilitatea pierderii finanțării nerambursabile de aproape 290 milioane euro pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare.

Prezent în emisiunea Dialog Deschis, la Tele M, prefectul Sorin Cornilă spune că pe de o parte avem bani pentru lucrări, pe de altă parte numărul botoșănenilor care nu au acces la apă crește și asta s-ar putea să genereze proteste în stradă.

”Eu am tras un semnal de alarmă CJ-ului cu situația de la Apă și trebuie să găsească o soluție. Eu primesc săptămânal zeci de petiții pe care le redirecționez spre rezolvare către Nova Apaserv. Înțeleg că situația nu vine din ultimii doi, trei ani, ci din ultimii zece ani, dar ar trebui găsită o soluție de reorganizare, o soluție urgentă. Cred că ne vom trezi cu proteste din partea cetățenilor, cu situații greu de gestionat pe bună dreptate. Oamenii au niște contracte de furnizare cu operatorul de apă, iar operatorul de apă nu își mai respectă aceste contracte”, a declarat prefectul Sorin Cornilă.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu susține că problemele legate de apă în județul Botoșani se agravează.

”… o altă fazare pe un nou program pe care îl pregătește Ministerul Proiectelor Europene, PODD, pentru care la 1 septembrie se va publica ghidul pentru consultarea publică și apoi de 1a 1 noiembrie se vor pregăti proiectele pe PODD. În cazul în care nu reușesc în proiectul de 290 milioane prin POIM să fazeze să prindă pe zone aceste aducțiuni prin PODD… Atrag atenția periodic… Sunt funcții vremelnice, noi vorbim de rezultatele care rămân în urma acțiunilor noastre. Problema de la Apă este una de acțiuune sau inacțiune din ultimii 10-15 ani, situația s-a degradat. Au fost pierderi, dar, vorba cuiva, dacă schimbau în fiecare an câte 5 kilometri, în 5 ani făceau până la Flămânzi. Mai este problema barajului de la Bucecea, are un grad mare de colmatare, mai este problema barajului de la Vârfu Câmpului… Trag un semnal de alarmă pe situația apei. Un program de furnizare, din ce în ce mai restrâns… suntem într-o situație spre grav în județul Botoșani, și în comune și în orașe. A devenit o provocarte să locuiești și în Ștefănești, și în anumite zone din Botoșani. Eu în zona Pușkin am aceeași problemă cu apa, debit mic, presiune mică”, a declarat prefectul Sorin Cornilă.