Prima pagină » USR Botoșani: Rușine! Bătaia de joc de la Biblioteca Județeană continuă: avarii rezolvate cu var, depozite de carte inundate sistematic, salarii mizere, subfinanțare cronică
Administrație Politică Știri locale

USR Botoșani: Rușine! Bătaia de joc de la Biblioteca Județeană continuă: avarii rezolvate cu var, depozite de carte inundate sistematic, salarii mizere, subfinanțare cronică

USR Botoșani a vrut inițial să laude conducerea Consiliului Județean (CJ) pentru că, în urma comunicatului despre condițiile jenante de la sala de lectură a Bibliotecii Județene, a existat o reacție chiar promptă. Au apărut săpunul și hârtia igienică și s-a dat cu var peste pereții cu igrasie și mucegai. Însă vizitatorii au  putut să-și dea seama foarte repede că s-a mers pe principiul ”ne vopsim buzele și le închidem gura”, cum se spune în limbajul popular. Varul a început să se scorojească numai după câteva ore, pentru că nu a rezolvat nimeni avaria din spatele pereților coșcoviți de apa infiltrată.

USR Botoșani s-a interesat și a aflat că situația Bibliotecii Județene este mult mai gravă decât pare la prima vedere. Avariile și lipsa intervențiilor inundă sistematic subsolurile, mai exact depozitele de carte. Cu apa până la genunchi, bibliotecarii încearcă să salveze, de fiecare dată, cât se mai poate, iar specialiștii de la Nova Apaserv, instituție subordonată tot CJ, par să fie neputincioși.

Foarte multe dintre cărți au devenit mucegăite și sunt un adevărat pericol pentru sănătatea celor care le folosesc – cititori sau bibliotecari, iar clădirea, monument de patrimoniu din 1920, se degradează cu fiecare zi.

”Să fie clar pentru toată lumea că Biblioteca Județeană a ajuns în această stare din cauza conducerilor PSD și PNL de la Consiliul Județean. Pentru că ceea ce nu aduce bani, nu contează pentru ei. Solicitările de finanțare ale celor de la bibliotecă au fost în mod constant ignorate. Biblioteca Județeană nu are un sediu corespunzător, cărțile sunt păstrate în spații improprii și umezeală. Rafturile cărților riscă să se prăbușească în fiecare zi din cauză că sunt ancorate de pereți degradați de umezeală, punând în pericol viața personalului. Acesta este adevărul!”, susține USR Botoșani.

Subfinanțarea se vede și în fondul de carte și în salariile bibliotecarilor. Dacă, anual, biblioteca botoșăneană primește de la CJ suma de 80.000 de lei pentru achiziția de noi publicații, biblioteca similară din Suceava primește mai mult decât dublu. Mai exact, 170.000 de lei – conform raportului bugetar al managerului Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava din anul 2019.

În același timp, un bibliotecar cu studii superioare și cu vechime maximă primește lunar, în mână, un salariu de 3.000 RON,  cu 1.000 RON mai mult decât primește un muncitor necalificat dar cu gradație maximă în Consiliul Județean.

USR Botoșani solicită președintelui CJ să nu mai bage gunoiul sub preș, în binele cunoscut stil PSD, ci să rezolve în mod profesionist problemele de la Bibliotecă.

”Doamna Federovici, avariile rețelelor de apă și canalizare nu se rezolvă cu o mână de var, ci cu specialiștii de la Nova Apaserv pe care tot dumneavoastră îi manageriați. Vi se pare corect modul în care subfinanțați Biblioteca Județeană? Pentru că toate aceste condiții se regăsesc în serviciile oferite populației. Acestea sunt motivele pentru care biblioteca publică ajunge să nu aibă săpun și hârtie igienică! Vă bateți joc de botoșănenii care doresc să studieze pe cont propriu și vă arătați pe față desconsiderația pe care o aveți pentru această lume a spiritului.”, se arată în mesajul USR Botoșani, care pune, din nou, la dispoziția președintelui de CJ fotografii cu bătaia de joc de la bibliotecă.