Prima pagină » Elevi din Belgia, impresionați de Botoșani și România după experiența de la Colegiul ”Mihai Eminescu”
Știri locale

Elevi din Belgia, impresionați de Botoșani și România după experiența de la Colegiul ”Mihai Eminescu”

Cum a reușit un colegiu național din Botoșani să construiască o imagine extraordinar de bună județului și României în ochii unor străini, nu au reușit multe instituții ale statului în ultimele decenii.

Astfel, Colegiul Național ”Mihai Emiescu” a reușit să impresioneze o delegație din Belgia venită la Botoșani prin proiectul Erasmus+.

Profesorul Mihaela Gabriela Țăranu a spus că Proiectul de acreditare Erasmus+ 2022-1-RO01-KA121-SCH-000062855 al Colegiului Național „Mihai Eminescu” a adus din nou împreună, într-un format de 10 elevi români și 3 belgieni, profesori, părinți și reprezentanți FJT, de data aceasta în Botoșani, România, în timpul vacanței de vară.

Activitățile organizate pe perioada vizitei și mobilității echipei noastre în orașul Dinant, Belgia la Athénée Royal Dinant-Herbuchenne în perioada 15-20 mai 2023 și promovarea Botoșani-ului și a României, i-a fascinat și convins pe elevii belgieni să ne întoarcă vizita. Astfel, pentru 6 zile, în perioada 5-11 iulie 2023, am reușit împreună, avându-i alături pe inimoșii și profesioniștii reprezentanți ai Fundației Județene pentru Tineret Botoșani, să lucrăm la atingerea unuia dintre obiectivele proiectului de acreditare, și anume dezvoltarea abilităților necesare construirii identității personale și celei vocaționale a elevilor, ca bază a pregătirii carierei profesionale dorite, a declarat Mihaela Gabriela Țăranu.

Aceasta a precizat că activitățile nonformale și de teambuilding s-au desfașurat la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și la Centru de Tineret FJT.

Experiența elevilor belgieni în Botoșani și în România a fost descrisă de aceștia în 5 puncte mari și le redăm integral pentru a expune nefiltrat părerea lor:

1. Oamenii sunt minunați prin simplitatea, generozitatea, ospitalitatea și implicarea lor în sprijiinirea tinerilor.

2. Dezvoltarea identității personale și profesionale este un proces continuu care te determină să ieși din zona ta de confort, să îți depășești limitele, să iei decizii personale asumate (venirea în România), să soliciți ajutorul specialiștilor, profesorilor și părinților, dar mai ales este timpul de calitate petrecut alături de tinerii de aceeași vârstă, cu ajutorul cărora te poți descoperi și cu care poți dezbate, combate și găsi soluții la problemele sociale și de integrare pe piața muncii, și de ce nu, chiar capacitatea de a vizualiza și poiecta meseriile viitorului.

3. România este un loc neașteptat de frumos, primitor care te poartă în perioade istorice diverse, în ținuturi de poveste, dar și te determină să fii răspunzător pentru păstrarea nealterată a tradițiilor, culturii și crearea unui viitor mai bun pentru generațiile următoare.

4. Abilitățile organizatorice, de comunicare și luare a deciziilor, inteligența emoțională, pregătirea profesională temeinică, dorință de implicare și creativitatea sunt punctele forte ale unui tânăr care va reuși pe plan profesional.

5. 6 zile și 5 locuri încântătoare:

– Municipiul Botoșani cu „înfățișarea” verde, mirosul de tei, farmecul târgului de odinioară, bisericile, clădirile istorice și Centrul Vechi, tradițiile și locurile bătătorite de pașii personalităților culturale botoșănene;

– inegalabilul „Lacul codrilor albastru” de la Ipotești, Casa Memorială ” Mihai Eminescu”, Memorialul Ipotești și potecile pădurii de aramă fremătând de dorul eminescian care ne-au ghidat spre Observator, Asociația Artă& Suflet;

– Suceava cu Cetatea de Scaun, Muzeul satului bucovinean, bisericile care stau mărturie în privința credinței ortodoxe strămoșești, Milișăuți și hramul orașului;

– Gura Humorului, un spațiu de relaxare, entuziasm și bucurie specific tinerilor cu mega tiroliana ce ne aduce pe locul I în Europa, Mânăstirea Voroneț și albastru ce ne uneste în simțiri cu cerul și Divinitatea;

– Centru de Tineret FJT, Cornișa Aquapark & sports și deliciile bucătăriei tradiționale românești, regăsite în vestitele restaurante botoșănene;

– Iași-ul cu noblețea sa, ce ne-a purtat de sus din Copou și Grădina Botanică spre Universitatea „Al. I Cuza” , Biblioteca Universitară, Catedrala Mitropolitană, până la Palatul Culturii Iași și aeroport, cu destinația Belgia.

La formarea acestor concluzii și amintiri de neuitat au contribuit elevii noștri deosebiți, excepționali, demni de brand-ul CNME , profesorul- coordonator mobilitate Mihaela- Gabriela Țăranu, părinții elevilor români și reprezentanții FJT, care le-au oferit și cazarea gratuită la Hostel Tineret.

SURSA FOTO: Contul de Facebook Taranu Mihaela Gabriela