Prima pagină » VIDEO Botoșani are 60.000 de salariați și 76.000 de pensionari. Prefectul Cornilă, atac fin la CJ: ”Un cumul al acțiunilor, inacțiunilor în ultimii 33 de ani… o lipsă a unei STRATEGII REALE de dezvoltare”
Administrație Economic Știri locale

VIDEO Botoșani are 60.000 de salariați și 76.000 de pensionari. Prefectul Cornilă, atac fin la CJ: ”Un cumul al acțiunilor, inacțiunilor în ultimii 33 de ani… o lipsă a unei STRATEGII REALE de dezvoltare”

Situația economică a județului Botoșani arată dezechilibre și probleme majore și este suficient să privești numpărul de salariați, veniturile acestora și numărul de pensionari și nivelul pensiilor.

Prefectul Sorin Cornilă a adus în discuție aceste probleme la ultima ședință de Colegiu Prefectural, unde au participat directorii instituțiilor descentralizate, însă plictiseala multor șefi ieșea în evidență de la modul în care stăteau în scaun, până la orice lipsă de reacție la invitația prefectului de a adăuga eventuale comentarii.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ținut să precizeze că lipsa unei STRATEGII REALE de dezvoltare a județului (care poate fi făcută doar de către Consiliul Județean, n.r.) ține Botoșani într-o subdezvoltare și o lipsă de atractivitate pentru tinerii plecați la studii sau pentru cei plecați peste hotare.

”Am ajuns în mare parte a statisticilor să fim ultimii sau pe ultimele cinci locuri sau pe locul 35, din păcate. Inclusiv la comparația dintre numărul de salariați, care este în jur de 60.000, și cel de pensionari, de 76.000,  înseamnă că nu reușim să avem o retenție în primul rând a tinerilor în județul Botoșani. Nu mai spun de că nu reușim să îi aducem înapoi care au plecat cu gânduld e mai bine în alte țări. Am vrut să spun lucrurile astea pentru că ar trebui să le vorbim. Este rezultatul lipsei unei strategii reale de dezvoltare a județului Botoșani. Este un cumul al acțiunilor, inacțiunilor sau acțiunilor greșite făcute de decidenții din ultimii 33 de ani”, a declarat prefectul Sorin Cornilă.

Trebuie totuși menționat faptul că numărul salariaților, 60.000, este acum cel mai mare de după anii 1997-1998, iar în ultimii doi ani s-au început cele mai multe investiții publice din ultimii 30 de ani în județ, de la rețelele de apă și canalizare și drumuri în comune și orașe, la blocuri în orașe și comune, la redeschiderea Vămii Racovăț și până la modernizarea celor două drumuri naționale spre Iași și Ștefănești și cei mai mulți kilometri de drumuri județene modernizate.

Prin menționarea lipsei unei strategii reale de dezvoltare, prefectul Cornilă a atacat Consiliul Județean condus de Doina Federovici, instituție care are o strategie de dezvoltare aprobată, dar care a fost practic desființată de reprezentanții mediului de afaceri din cauza tocmai a unei strategii efective.