Prima pagină » USR Botoșani: tone de dezinfectanți, milioane de măști și scannere de temperatură au umplut școlile botoșănene abia acum!
Politică Știri locale

USR Botoșani: tone de dezinfectanți, milioane de măști și scannere de temperatură au umplut școlile botoșănene abia acum!

Comunicat de presă:

Andrei Drancă, deputat USR: nu știi dacă să râzi sau să plângi

Un nou record de incompetență al guvernării PNL-PSD s-a derulat în școlile botoșănene la final de an școlar. În mod greu de crezut, unitățile de învățământ botoșănene s-au trezit cu tone de dezinfectanți, milioane de mănuși, porți de acces tip scanner pentru toate intrările și alte materiale necesare în perioade pandemice.

Peste 4,5 milioane de lei ar fi fost cheltuite doar pe municipiul Botoșani pentru aceste achiziții ce acum nu-și mai găsesc utilitatea în școli, achiziția făcându-se de către Primăria Botoșani, din fonduri alocate de  guvern de la Uniunea Europeană.

În luna mai -2022- guvernul român a ridicat restricțiile antipandemice, iar în aprilie – același an- a alocat finanțarea cu această destinație. După mai bine de un an tonele de dezinfectant și scannerele de temperatură de înaltă tehnologie au ajuns în școli și licee,  spre stupoarea beneficiarilor care nu au, de multe ori, nici spații să depoziteze aceste bunuri.

În condițiile în care școlile botoșănene au nevoie de atât de multe materiale didactice și nu numai, achiziția de combatere a pandemiei este strigătoare la cer.

Deputatul USR Andrei Drancă a explicat că milioanele de lei ar fi putut fi cheltuite cu folos dacă guvernul ar fi negociat cu Comisia Europeană modificarea destinației, sau adaptarea acesteia în funcție de necesitățile de securitate și igienă ale fiecărei școli. ”Tu ai școli cu toalete în curte, dar le cumperi porți de detectare a temperaturii corporale de tip militar? Laboratoare de chimie și fizică bine dotate nu există nici la cele mai tari licee din Botoșani, dar tu cumperi zeci de tone de dezinfectanți pe care nici nu au unde să le pună? Nu știi dacă să râzi sau să plângi în fața unei astfel de incompetențe.”, este declarația deputatului USR. Drancă a arătat că, dacă s-ar fi vrut, achiziția se putea face în mod util, prin adaptarea legislației la situația de urgență în cauză, iar faptul că nu s-a procedat așa ridică mari semne de întrebare privind corectitudinea decidenților români. ”Dar, mai mult ca sigur, asta s-a dorit: ca anumite firme să aibă timp să se înființeze, să participe la licitații și să câștige aceste sume impresionante de bani. Este mai mult decât trist, pentru că vorbim despre un învățământ subfinanțat”, a adăugat deputatul USR.