Prima pagină » EXCLUSIV Lucrările la drumul Botoșani-Ștefănești riscă să fie OPRITE. Constructorul nu a mai fost plătit din noiembrie 2022
Știri locale

EXCLUSIV Lucrările la drumul Botoșani-Ștefănești riscă să fie OPRITE. Constructorul nu a mai fost plătit din noiembrie 2022

Lucrările de modernizare a drumului național Botoșani-Ștefănești sunt în pericolul de a fi oprite pentru că firma care a câștigat licitația nu a mai primit bani din noiembrie 2022.

Deși toate privirile erau ațintite spre șantierul drumului național Botoșani-Târgu Frumos, unde calitatea lucrpărilor este departe de a fi mulțumitoare, ”bomba a explodat” la cealaltă investiție majoră în infrastructura rutieră a drumurilor naționale din județul Botoșani, la șantierul drumului Botoșani-Ștefănești, conexiunea cu vama Stânca.

În exclusivitate pentru BanulBotosanean.ro, omul de afaceri Vasile Rîpan, care deține compania Autotehnorom, liderul asocierii de firme care a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor de modernizare a drumului național Botoșani-Ștefănești, a transmis un comunicat de presă prin care explică situația care a dus la blocaj, motivele pentru care ritmul de lucru este unul nesemnificativ.  

Un șantier care a ajuns la un stadiu de execuție de 91%, valoarea plăților este de doar 69% din facturat, constructorul nu a mai fost plătit din noiembrie 2023 și se depun eforturi pentru ca localnicii să nu fure materiale din șantier. Viaductul dintre Stăuceni și Victoria va fi închis circulației, deși este finalizat, dacă nu se efectuează decontarea lucrărilor efectuate.

Vă redăm integral comunicatul de presă:

Șantierul pentru modernizarea drumului național care conectează municipiul Botoșani de cea mai importantă vamă a județului, Stânca-Costești, a ajuns la un stadiu fizic de execuție de 91 %.

Pe parcursul derulării, Constructorul AUTOTEHNOROM, și-a dovedit buna intenție în  derularea și finalizarea la timp a lucrărilor, conform programelor de execuție prezentate și asumate, înregistrând progrese semnificative pana în data de 17.05.2023.

Întrucât Constructorul nu a fost plătit pentru lucrările tocmai din noiembrie anul 2022 acesta a fost nevoit să reducă ritmul lucrărilor întrucăt resursele necesare execuției lucrărilor s-au epuizat. Vorbim de o valoare aproximativă a lucarilor executate în valoare de 62 milioane lei cu TVA ( 12.4 milioane euro).

Cu atât mai mult Constructorul depune eforturi suplimentare să asigure paza la anumite puncte de lucru întrucât, cetatenii/localnicii „educați” fură materiale din șantier, schele metalice, panouri pentru cofraje etc.

Odată cu efectuarea plăților Constructorul va relua activitățile pentru montarea parapetului de siguranță la drum la poduri și la viaducte. De asemena va executa lucrări pentru semnalizare rutieră și marcaje și vor monta stâlpi pentru iluminatul public pe Viaductul 1, înainte de intrarea în localitatea Stauceni, la Viaductul 2 situat după localitatea Stăuceni și de asemenea la Viaductul 3 din satul Drislea.