Prima pagină » Pași spre o carieră de succes: liceenii din Săveni au vizitat Judecătoria, Poliția, două fabrici de confecții, o bancă un atelier de mecanică, Centrul Militar Județean
Știri locale

Pași spre o carieră de succes: liceenii din Săveni au vizitat Judecătoria, Poliția, două fabrici de confecții, o bancă un atelier de mecanică, Centrul Militar Județean

”Școala Altfel” – Pași spre o cariera de succes la Liceul Teoretic ”Dr. Mihai Ciucă ” Săveni                   

 În cadrul săptămânii Școala Altfel ,, desfășurată în, perioada 24 – 28 aprilie 2023, elevi ai Liceul Teoretic ”Dr. Mihai Ciucă” Săveni din clasele terminale și nu numai, au participat la proiectul „ Pași spre o carieră de succes” sub coordonarea prof. Laura Pavel și prof. Carmen Merticariu, a doamnelor director prof .ing. Cristina Chiorescu și prof. Mihaela Drăsleucă și al d-nei. consilier educativ Felicia Năpîrcă.

Proiectul își propune să ofere elevilor posibilitatea de a înțelege diverse opțiuni de carieră, de a oferi o imagine reală asupra mediului de afaceri și a viitorului loc de muncă vizat , elevii familiarizându-se cu piața locurilor de muncă, înțelegând sarcinile salariaților dar și competențele și abilitățile necesare postului.

Proiectul ”Pași spre o carieră de succes ” a însemnat și colaborarea cu mediul de afaceri local și cu instituții importante în comunitatea locală, care au avut un rol important în reușita proiectului. Mulțumim pe această cale colaboratorilor noștri.

Cu sprijinul domnului Liviu Martiniuc , în prima zi de Școală Altfel elevii au vizitat S.C. PRESIDENT AUTOSERVICE S.R.L., unde au fost plăcut impresionați de amabilitatea cu care personalul calificat a răspuns tuturor întrebărilor și a oferit încurajări elevilor , vorbindu-le despre avantajele și dezavantajele muncii lor și despre cât de important este să muncești pentru ceva ce te pasionează.

În a doua zi de Școală Altfel, elevii s-au bucurat de vizita studenților de la Univ. Gh. Asachi Iași care le-au prezentat oferta educațională și cu care au făcut ceva planuri și pentru distracțiile din studenție.

De asemenea, personal din partea AJOFM a făcut o prezentare a pașilor pe care îi au ca opțiuni elevii după ce vor deveni absolvenți.

A urmat o vizită la Banca Comercială Română Sucursala Săveni unde d-na. Cătălina Mirela Matei, responsabil unitate retail și d-na. Raluca Ioana Baranceanu , partener client retail au vorbit elevilor despre cariera într-o unitate bancară, răspunzând la multe din întrebările elevilor cu exemple din experiența profesională personală. Tot atunci elevilor li s-au oferit informații despre modalități prin care pot economisi și investi, despre cum să-și calculeze bugetul și alte informații de real interes pentru toți elevii, dar mai ales pentru cei din anii terminali.

A treia zi de Școală Altfel în ”Pași spre o carieră de succes” a însemnat vizita la Centrul Militar Județean Botoșani unde elevii au avut contact cu sistemul militar și prin amabilitatea domnului comandant al unității și a domnului locotenent colonel Ștefan Dorin Țicalo au vizitat clădiri ale instituției cu o mare încărcătură istorică și au primit informații care îi ajută să deslușească diverse opțiuni de carieră în sistemul militar în funcție de ce s-ar potrivi cu aspirațiile lor profesionale.

În aceeeași zi, la Judecătoria Săveni, un alt grup de elevi au fost primiți în vizită, bucurându-se de o experiență deosebită alături de personalul instituției. Elevii au intrat pe rând în diferite roluri, pentru a experimenta cât mai autentic realitățile din cariera unui procuror, avocat, judecător, grefier.

În a patra zi de Școală Altfel, elevii au avut parte de o experiență inedită, alături de angajați ai Poliției Orașului Săveni, însușindu-și pașii ce trebuie urmați dacă își doresc o astfel de carieră dar și observând cum e o zi din viața de polițist, ce echipamente și dotări folosesc polițiștii și bineînțeles entuziasmul de a le încerca pe toate a fost o emoție generală.

Tot în această zi , o parte din elevi au vizitat S.C. NEW FASHION S.R.L. și S.C. ERREGI MODE S.R.L. unde au experimentat mediul de muncă alături de angajați din domeniul textile pielărie.

Ultima zi de Școală Altfel a fost dedicată unor dezbateri și discuții, schimbului de impresii, împreună cu elevii și colaboratorii proiectului pentru a obține un feedback și a ne bucura de experiențele frumoase din acest tip de școală, Școala Altfel, de care tuturor ne-a fost dor în perioadele de restricții pandemice.

O experiență unică și inedită, o săptămână plină de noutăți…..Din tot ce am văzut, trăit, experimentat  două cuvinte-cheie  au fost mereu aduse în discuție de către îndrumători: ”pasiunea” și ”voința”. Și pe bună dreptate, consider că sunt factorii pe care trebuie să-i luăm în considerare când decidem spre ce profesie dorim să ne îndreptăm. Pe lângă numeroasele posibilități din câmpul românesc al muncii, ce ne-au fost aduse la cunoștință, această săptămână m-a învățat că nu trebuie să ne panicăm dacă nu putem face încă o alegere sau dacă alegerea noastră nu va fi cea potrivită de la început. Alternative există, trebuie doar să avem curaj, să ne dorim cu adevărat și să facem primul pas… (Andreea Pușcașu, elevă în clasa a XII a.)

Din punctul meu de vedere, Săptămâna Altfel desfășurata in cadrul Liceului Teoretic ”Dr. Mihai Ciuca”, a fost punctul de înțelegere a ceea ce înseamnă să construiești cu iubire o viitoare carieră, deoarece am fost primiți cu căldura de către oamenii ce și-au urmat pasiunea in diferite domenii. Conștientizarea este primul pas către a acționa într-o direcție, dar conștientizarea are la bază cunoașterea și experimentarea mai multor domenii, scop pe care l-am atins în cadrul  Ssăptămânii Altfel……. ( Ana – Maria Ciobanu, elevă în clasa a XII a).

Săptămâna Altfel , prin ochii mei, viitoare absolventă a învățământului licea,l a fost una nu doar interesantă , cât și benefică . Spun asta din prisma faptului că , datorită devotamentului și implicării domnilor profesori din cadrul liceului nostru, am avut ocazia să explorăm și să ne deschidem orizonturile către diferite cariere ……(Florentina Isac, elevă în clasa a XII a )

”Activitățile desfășurate în această săptămână pot fi numite pe drept cuvânt altfel. Ne-am bucurat și entuziasmat împreună cu elevii noștri pe tema viitoarei lor cariere. Poate există și un mic regret: acela că, la vârsta lor, noi nu eram astfel ghidați către ceea ce vrem și dorim să facem. Dar, prin ei, visurile și aspirațiile noastre de tineri adolescenți devin, într-o oarecare măsură, realități.”(Carmen Merticariu, profesor la Liceul Teoretic ”Dr. Mihai Ciucă”, Săveni.)

Pași spre o carieră de succes e un proiect pe care ni-l doream de ceva timp și mă bucur că l-am dus la îndeplinire alături de elevii noștri. Într-o lume în care reperele valoroase sunt tot mai greu de identificat de tinerii atât de atrași de mirajul influencerilor și al străinătății, ne-am dorit să le oferim o experiență reală care să le deschidă perspective și să le așeze în față coala de hârtie pentru ca fiecare să-și scrie propriul plan de carieră.

Pentru mine, proiectul a însemnat bucuria de a cunoaște oameni frumoși și pasionați, gata să împărtășească cu entuziasm din experiențele lor profesionale și de asemenea bucurae de a  vedea atât de mult interes din partea elevilor.

Mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în acest proiect, împreună experiențele sunt mult mai frumoase!(Laura Pavel, profesor la Liceul Teoretic ”Dr. Mihai Ciucă, Săveni”)

Mulțumim colegilor noștri profesori colaboratori: prof. Elena Bordeianu, prof. Cristian Cârligeanu,  prof. Mihaela Chirilă, prof. Brândușa Curliuc, prof. Cristina Macovei, prof. Alexandra Pintilei, prof. Cristina Prisecariu, prof. Alin Ungureanu.