Prima pagină » Exportă 30% din producție și are 300 de salariați. Raluca Tipu: ”Am mers mult pe maturarea uscată, oferă un produs cu un gust deosebit” VIDEO
Agricultură Economic Știri locale

Exportă 30% din producție și are 300 de salariați. Raluca Tipu: ”Am mers mult pe maturarea uscată, oferă un produs cu un gust deosebit” VIDEO

Unitățile cu cea mai mare capacitate de abatorizare a cărnii de ovină și de bovină fac parte din grupul de firme Samcom din Botoșani, condus de familia Raluca și Ștefan Tipu.

Înființată acum 20 de ani, Samcom AS a ajuns să fie compania care domină piața de profil și își continuă investițiile pentru consolidare.

70% din carnea abatorizată în grupul de firme Samcom merge pe piața internă, iar 30% la export.

2022 a fost un an provocator, susține Raluca Tipu, director al Samcom.

”Deopotrivă suntem cel mai mare abator privind abatorizarea ovinelor, dar și bovinelor. 2022 a fost o provocare pentru că în prima parte am avut o lipsă acută a materiei prime și de asemenea o scumpire care comparată cu sfârșitul anului 2021 a mers undeva până la 40% în luna mai. Spre sfârșitul anului, partea de prețuri a ajuns undeva la un nivel normal, iar consumul a crescut și la bovină și la ovină”, a declarat Raluca Tipu.

În ceea ce privește piața externă, prima parte a anului 2022 a fost marcat de o scădere a consumului, iar anul trecut s-a încheiat totuși cu o revenire a cererii de pe piețele externe.

”Cel mai mult exportăm în țările intracomunitare și țările arabe. Cea mai multă livrare intracomunitar o facem în Bulgaria pentru Suedia, dar avem și pe Austria și restul țărilor”, a adăugat Raluca Tipu.

Aceasta a mai precizat că 2022 s-a încheiat cu o creștere de 30% a cifrei de afaceri comparativ cu anul anterior și cu un total de 300 de salariați.

Promovează vita românească și carnea maturată

Compania Samcom pune preț pe promovarea vitei românești, a cărnii de oaie românească, a calității și gustului cărnii de proveniență autohtonă, iar asta a dus și la investiții pentru partea de maturare a cărnii.

”Noi am promovat mult Bălțata Românească și constatăm, ca trend, o deschidere a pieței pentru consumul de carne maturată. Inițial am promovat maturarea umedă, dar am apoi am mers foarte mult pe maturarea uscată care oferă un produs extraordinar, cu un gust deosebit, de neuitat”, a mai declarat Raluca Tipu.

Puteți cumpăra produsele Samcom Botoșani de la rețelele Metro, Carrefour, Auchan.

2023 a început bine, însă presiunea prețurilor pentru compania de abatorizare vine atât din partea fermierilor, care vor un preț mai mare, dar și din partea rețelelor de market care vor un preț mai mic.