Prima pagină » Primarul PSD a mărit impozitele și taxele din Botoșani. USR s-a opus, însă fără succes
Administrație Politică Știri locale

Primarul PSD a mărit impozitele și taxele din Botoșani. USR s-a opus, însă fără succes

Comunicat de presă: Botoșănenii vor scoate la anul mai mulți bani din buzunar pentru a-și plăti dările către Primăria Botoșani după ce indexarea de 13,8% a fost aprobată de consilierii PSD la propunerea primarului Cosmin Andrei. Dreptul de a avea mașină, locuință sau clădiri nerezidențiale, taxele pentru salubritate sau alte servicii locale vor fi de la anul mai scumpe pe motiv că în țară e inflație.  

USR a propus două amendamente prin care a cerut reducerea măcar a impozitelor pentru mașini și clădiri nerezidențiale, astfel încât majorarea să nu fie atât de mare, dar consilierii PSD au votat împotrivă și s-au asigurat că impozitele vor fi majorate.

Mai exact, din impozitul plătit de botoșăneni pentru că au mașină, un procent de 15% a fost adăugat de autoritatea locală, iar USR a cerut renunțarea la acest procent pentru anul 2024, astfel încât botoșănenii să rămână, după indexare, cu nivelul impozitului pe mașini din acest an. Totodată, USR a cerut scoaterea cotei suplimentare de 5% pe care primăria o are inclusă în impozitul pe clădirile nerezidențiale ale persoanelor juridice. Consilierii PSD au respins ambele amendamente ale USR, astfel încât botoșănenii vor plăti aceleași majorări ale dărilor locale ca în marile orașe ale țării, fără a se ține cont că, în acest colț de Românie, salariul mediu, sau pensia medie, sunt cu mult mai mici decât media pe țară.  

În plus, păstrarea impozitului pe mașini la nivelul anului 2023 ar fi fost o compensație pentru botoșănenii care sunt nevoiți să circule prin Botoșani, în condițiile unor străzi ciuruite de gropi, canale și peticiri denivelate. ”Și, mai ales, să nu uităm cam care sunt condițiile de trafic în Botoșani. Este total anormal să majorezi impozitul pe mașini ca și cum tu, ca primărie, îți faci treaba, dar, de fapt să nu oferi servicii decente de întreținere și modernizare a drumurilor și instalațiilor de semaforizare.”, este declarația consilierului USR Raluca Curelariu după ședința de CL de vineri.