Prima pagină » La ministrul muncii acasă, USR Botoșani: Tăiați pensiile speciale!
Politică

La ministrul muncii acasă, USR Botoșani: Tăiați pensiile speciale!

Userișii de la Botoșani au ieșit vineri după-amiază în stradă pentru a readuce în atenția publică pericolul pe care România îl riscă în momentul de față în legătură cu fondurile europene. Țara noastră este pe punctul de a pierde peste un miliard de euro pentru că partidele aflate la guvernare refuză să reformeze sistemul pensiilor speciale.

Peste 208.000 de foști angajați speciali din diverse domenii primesc pensii pentru care nu au contribuit la stat și fără vechimea obligatorie ce i se cere românului „ne-special”. Sumele plătite de statul român pentru acești pensionari sunt foarte mari, doar în 2022 suma totală ridicându-se la 12 miliarde de lei, adică 0,85% din PIB-ul României. O comparație arată că pensia medie din magistratură, spre exemplu, este de 19.221 de lei, în timp ce media pensiei pentru care românii contribuie la stat este de doar 1.846 de lei, un raport de 10/1 între pensiile magistraților și pensiile celorlalți cetățeni.

Comisia Europeană cere statului român să așeze și pensiile speciale în sistemul contributivității, să elimine posibilitatea pensionării anticipate a acestor categorii de ”speciali” și să nu mai fie posibilă o pensie mai mare decât salariul.

Liderii partidelor aflate la guvernare refuză, însă, să adopte aceste măsuri, preferând să-i protejeze pe ”speciali” și privilegiile acestora, cu întreg riscul de a rămâne fără a treia tranșă de fonduri europene din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Banii cu care ar trebuie să se construiască autostrăzi, drumuri naționale, școli și alimentări cu apă nu vor mai intra în țară din cauză că PSD, PNL și UDMR refuză să taie pensiile speciale.

”Coaliția a aprobat o serie de modificări în Senat, fără să răspundă cerințelor Comisiei Europene, iar în perioada imediat următoare legea pensiilor speciale va fi discutată în Camera Deputaților. Ne-am bucurat să-i vedem trecând pe lângă pancartele și bannerul despre pensiile speciale pe prefectul Sorin Cornilă, pe deputata Alexandra Huțu. Sperăm să-i sensibilizeze mesajele noastre. Să-i facă să procedeze așa cum logica și bunele intenții o cer și să nu lase România fără bani.”, a declarat Andrei Drancă, deputat USR de Botoșani, după ieșirea în stradă a useriștilor.