Prima pagină » Cu Mihai Eminescu și ctitoriile lui Ștefan cel Mare, municipiul Botoșani este la Tourism&Travel Expo după turiști din Republica Moldova
Știri locale Visit Botoșani

Cu Mihai Eminescu și ctitoriile lui Ștefan cel Mare, municipiul Botoșani este la Tourism&Travel Expo după turiști din Republica Moldova

Municipiul Botoșani este prezent la târgul de turism Tourism & Travel Expo din Chișinău, Republica Moldova.

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani este prezent la acest eveniment sub tutela Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului. În cadrul târgului, reprezentanţii municipiului Botosani vor promova la nivel internaţional cele mai importante obiective turistice: mănăstiri, biserici, case memoriale, muzee, locuri de agrement, monumente istorice etc.

Cum încearcă Botoșani să-i atragă pe turiștii din Republica Moldova?

Botoșani are două branduri magnet pentru basarabeni. Primul este marele poet Mihai Eminescu, municipiul Botoșani fiind locul nașterii acestuia, iar la catedrala Uspenia încă se păstrează cristelnița în care a fost botezat geniul culturii românești. Uspenia a fost ctitorită în 1552 de Elena Rareș, soția domnitorului Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare. La doar câțiva kilometri de municipiul Botoșani se află și Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”.

Al doilea brand magnet este reprezentat de marele voievod Ștefan cel Mare. Mănăstirea Popăuți este o ctitorie a mărețului voievod al Moldovei mari, care se întindea de la Carpați până la Nistru și Marea Neagră. Lăcașul de cult din Botoșani a fost ctitorit în 1496, iar cu un an înainte voievodul a construit și biserica din Dorohoi.  

Dar Botoșani este un municipiu care merită descoperit din toate punctele de vedere.

Turiștii din Republica Moldova pot vizita centrul istoric al municipiului Botoșani unde poveștile din jurul casei Ankele, a monumentului dedicat eroilor din Primul Război Mondial, cuptoarele medievale sunt fascinante.

Aquaparcul Cornișa cu piscinele acoperite, SPA și terenurile de sport reprezintă un alt punct de atracție ce nu trebuie ratat de cei care ajung în Botoșani. Meșterii populari din Botoșani, cum ar fi atelierul de ceramică Kuty, trebuie musai vizitați de cei care ajung în orașul în care s-a născut Mihai Eminescu, dar și marele istoric Nicolae Iorga. Dar în Botoșani există și fabrică de poșete, ateliere de hand-made, fabrici de costume și cămăși și pot fi făcute și cumpărături.  

Mai pot fi vizitate biserica Sfântul Gheorghe, ctitorie a Eleneri Rareș, soția domnitorului Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare, monument istoric recent reabilitat cu fonduri europene, dar și biserica lipovenească, sinagoga mare, biserica armenească ”Sfânta Maria” ctitorită în 1350, ceea ce arată caracterul multicultural și multietnic al municipiului Botoșani.

Colțunașii, tochitura moldovenească, papanașii, sarmalele și borșul, vodca Voronskaya și vodca Ștefan cel Mare, produse la Botoșani, sunt de neratat dacă ajungeți în municipiul supranumit ”târgul domnițelor”, pentru că era în apanajul soțiilor domnitorilor Moldovei.

Un aspect extrem de important este acela că drumul național care conectează municipiul Botoșani de vama Stânca-Costești va fi modernizat complet până la vară, iar accesul din Republica Moldova va fi unul foarte ușor.

SURSA FOTO: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani