Prima pagină » VIDEO PNL s-a opus lui Federovici la cumpărarea conacului Guranda. Agnes Holca: ”Acolo este deja un proiect privat ”
Administrație

VIDEO PNL s-a opus lui Federovici la cumpărarea conacului Guranda. Agnes Holca: ”Acolo este deja un proiect privat ”



Liberalii s-au opus șefei PSD în plenul Consiliului Județean Botoșani și au blocat, a doua oară achiziția Conacului Alexandrescu din Guranda pentru că există deja un proiect privat de investiții.

Opoziția consilierilor PNL nu a fost pe placul Doinei Federovici, președintele CJ Botoșani.

Consilierul Județean Agnes Holca, PNL Botoșani, a explicat în plenul CJ că liberalii nu înțeleg insistența PSD-ului de a cumpăra acest conac atât timp cât există un proiect privat de investiții acolo.

Consilierii județeni PNL Botoșani vor cu ambele mâini cumpărarea Conacului Alexandrescu din Guranda pentru a salva de la degradare și de la eventuala prăbușire acest monument istoric al județului pentru a fi redat circuitului turistic. Dar, consilierii județeni PNL nu vor interveni niciodată prin votul în planul CJ-ului pentru a bloca inițiativa privată, singura în măsură să genereze valoare adăugată economiei locale. Spun asta pentru că în luna ianuarie 2023, Consiliul Județean Botoșani a prelungit Certificatul de Urbanism 28 din 16.02.2021 la cererea lui Malfatti Benjamin Nino, din Berlin, pentru proiectul de ”Reabilitare, modernizare și extindere cu schimbarea de funcțiune de agro-turism, spații cazare, restaurant, centru SPA, amenajare parc la Conacul Alexandrescu Guranda, județul Botoșani”. Având în vedere că acest proiect privat, cu siguranță consistent din punct de vedere financiar, prevede reabilitarea, modernizarea și chiar extinderea conacului, crearea de spații de cazare, a unui restaurant și a unui centru SPA, ceea ce înseamnă generarea de locuri de muncă în comunele din jur, consumul de produse locale de la fermieri botoșăneni și introducerea în traseul turistic al județului, considerăm că ar fi inoportună intervenția Consiliului Județean Botoșani pentru cumpărarea acestei proprietăți deoarece ar bloca investiția privată anunțată prin acest certificate de urbanism solicitat din propria inițiativă de proprietarul acestui conac monument istoric”, a declarat Agnes Holca.

Cetățeanul german a plătit în luna ianuarie 2023 pentru prelungirea certificatului de urbanism. Agnes Holca a propus conducerii CJ Botoșani să investească în reabilitarea clădirilor pe care le are deja în proprietate și care reprezintă un pericol pentru trecători.

”Un vot pentru proiectul de hotărârea propus de doamna președinte Federovici ar duce la pierderea de sume private consistente care ar urma să fie investite în conacul Guranda, dar și la ratarea oportunității de a genera locuri de muncă și consum de produse locale românești. Propunem ca resursele bugetare pe care Consiliul Județean Botoșani era dispus să le aloce pentru cumpărarea Conacului Alexandrescu din Guranda, sume salvate la buget prin anunțul proprietarului că vrea să investească în locuri de cazare, restaurant și centru SPA, să fie folosite pentru reabilitare clădirilor monument care au nevoie”, a concluzionat Agnes Holca.