Prima pagină » Adio case la țară cu sute de ucrainei sau basarabeni domiciliați fictiv! Trufin: ”Corectează anomalii precum utilizarea injustă a fondurilor”
Administrație Știri locale

Adio case la țară cu sute de ucrainei sau basarabeni domiciliați fictiv! Trufin: ”Corectează anomalii precum utilizarea injustă a fondurilor”



În multe localități din România, mai ales cele de graniță și municipiul București, sunt case în care sunt domiciliați în fiecare sute de ucrainene sau basarabeni care au plecat la muncă în Uniunea Europeană.

S-au creat adevărate reţele prin care ucrainenilor și basarabenilor care urmăreau doar să plece la muncă în Vest le-au fost întocmite cărți de identitate cu domiciliul în localitățile din județul Botoșani și nu numai pentru a putea călători în spațiul Uniunii Europene, iar multe localități au înregistrat creșteri uriașe în ceea ce privește numărul cetățenilor domiciliați acolo. Asta se regăsește în creșterea alocărilor bugetare către acele localități deși mulți cetățeni sunt ”fantomă”, doar în acte.

Senatul României a adoptat o propunerea legislativă prin care impune limite depășite de mult de unele administrații publice locale.

Senatorul Lucian Trufin susține că anomaliile legate de evidența populației vor fi corectate, iar alocările bugetare vor fi conforme cu datele reale din teren.

”În ședința de miercuri a Senatului, am susținut și votat propunerea legislativă inițiată de PSD pentru modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, prin care se stabilește că la o adresă pot fi înregistrate cu cartea de identitate maximum zece persoane. Această limitare nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse, rude până la al patrulea grad inclusiv”, a declarat senatorul Lucian Trufin.

Acesta a precizat că actul normativ permite soluționarea cererilor pentru eliberarea cărții electronice de identitate de către orice serviciu public comunitar de evidență, indiferent de locul de domiciliu sau reședință a solicitanților.

Votul senatorilor stabilește că toți cetățenii care nu mai locuiesc la adresa de reședință consemnată sunt obligați să informeze orice serviciu de evidență a populației în termen de 15 zile de la părăsirea imobilului, iar mențiunea privind stabilirea reședinței se acordă pentru o perioadă de cel mult un an.

Inițiativa legislativă depusă de grupul PSD își propune îmbunătățirea calității serviciilor de evidență a persoanelor și crearea de facilități cetățenilor români la obținerea actelor de identitate. Mai important, rolul acesteia este să corecteze anomalii precum utilizarea injustă a fondurilor din bugetul de stat de către unitățile administrativ-teritoriale”, a concluzionat senatorul botoșănean Lucian Trufin.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.