Prima pagină » Cum îți poți da seama că te confrunți cu o hernie de disc?
Știri locale

Cum îți poți da seama că te confrunți cu o hernie de disc?

Hernia de disc reprezintă o afecțiune a coloanei vertebrale, fiind, totodată, una dintre cauzele cele mai întâlnite ale durerilor de gât, durerilor de spate și de picioare. Aceasta este determinată de leziunile apărute la nivelul discurilor intervertebrale, structuri constituite din formațiuni cilindrice spongioase poziționate între vertebrele osoase care au rolul de a amortiza șocurile în timpul mersului său alergării, dar și rolul de a favoriza mobilitatea coloanei pentru a reuși să te apleci sau să te miști cu ușurință.

Hernia de disc reprezintă o afecțiune a coloanei vertebrale, fiind, totodată, una dintre cauzele cele mai întâlnite ale durerilor de gât, durerilor de spate și de picioare. Aceasta este determinată de leziunile apărute la nivelul discurilor intervertebrale, structuri constituite din formațiuni cilindrice spongioase poziționate între vertebrele osoase care au rolul de a amortiza șocurile în timpul mersului său alergării, dar și rolul de a favoriza mobilitatea coloanei pentru a reuși să te apleci sau să te miști cu ușurință

Hernia de disc este de mai multe feluri: hernia de disc cervicală, hernia de disc toracală sau hernia de disc lombară. 

Pentru a avea un diagnostic precis al problemei întâlnite, trebuie mers în cabinetul medicului specialist şi parcurși trei pași esențiali: în primul rând, este nevoie de un istoric al pacientului, în al doilea rând, trebuie efectuat un examen fizic de către medicul neurochirurg, iar în al treilea rând trebuie realizat un studiu imagistic care va arăta dacă unul sau mai multe discurile au început să se aplatizeze sau au început să se deplaseze dincolo de locația normală.

Care este cea mai frecventă formă de hernie de disc?

Cea mai întâlnită formă de hernie de disc este cea cervicală, aceasta fiind cauza cea mai frecventă privind durerile de gât și durerile de brațe. Simptomele pot fi diferite în funcție de discul herniat sau de starea rădăcini nervoase. În mai puține cazuri, pacienții manifestă dureri, furnicături, slăbiciune, amorțeală la ambele brațe. 

Din panoul clinic specific herniei de disc, mai pot fi incluse manifestări precum: pierderea controlului asupra intestinului sau asupra vezicii urinare. 

Durerea la nivelul gâtului sau la nivelul brațelor în cazul herniei de disc cervicale poate varia de la a fi de scurtă durată, la câteva zile până la stadiul de a deveni una cronică ce durează câteva luni sau chiar mai mult. În multe situații durerea resimțită este fulminantă, adesea însoțită de vertij.

Ce este neurochirurgia?

Termenul de neurochirurgie definește disciplina medicală și specialitatea chirurgicală care oferă îngrijiri pacienților pediatrici și adulți prin tratamentul durerii sau cu ajutorul proceselor patologice care modifică funcția ori activitatea sistemului nervos central de la nivelul creierului său al măduvei spinării, sistemului nervos periferic sau a structurilor de susținere ale acestor sisteme, precum și aportul vascular al acestora.

Neurochirurgia se bazează pe diagnosticarea și tratarea tulburărilor creierului, ale coloanei vertebrale, ale măduvei spinării sau ale nervilor periferici. Medicul neurochirurg este cel care poate identifica şi diagnostica cu claritate hernia de disc cervicală, de altfel el este şi cel ce va recomandă pacienţilor tratament personalizate în funcție de stadiul bolii și starea de sănătate.