Prima pagină » Ținem pasul cu ei? Tango simfonic și Cristian Mandeal cu Beethoven la Filarmonica Botoșani
Știri locale Visit Botoșani

Ținem pasul cu ei? Tango simfonic și Cristian Mandeal cu Beethoven la Filarmonica Botoșani

Ținem pasul cu ei? Tango simfonic și Cristian Mandeal cu Beethoven la Filarmonica Botoșani



2023, anul în care Filarmonica ”George Enescu” Botoșani serbează 70 de ani de existentă a început într-un mod istoric, așa cum îl caracterizează pe marele artist Mirel Manea, directorul instituției.

Parcă pentru a rămâne în istorie, pentru nemurire, nivelul calitativ crește de la un eveniment la altul și ne face să plutim doar când citim cine va concerta cu Filarmonica Botoșani.

Dacă până la 68 de ani, Filarmonica era ”doar o instituție de cultură” din Botoșani, de la 69 de ani și mai ales la 70 de ani, Filarmonica este cea mai importantă instituție de cultură a municipiului și județului Botoșani, într-o atracție pentru vecinii din Suceava, Neamț și Iași, ori chiar pentru spectatori din Bistrița.   

Mirel Manea a transformat Filarmonica și a făcut-o ca vinul bun, cu cât acumulează ani cu atât devine mai bună.

Ținem pasul cu ei? Ținem pasul cu artiștii care fac o echipă numită Filarmonica ”George Enescu” Botoșani?

Pe 10 și pe 17 februarie sunt programate două noi evenimente culturale care se vor desfășura mai mult ca sigur cu casa închisă în așteptarea concertului Iris Simfonic&Felicia Filip din 11 martie, unde biletele au fost epuizate deja.

„Sãrbãtorim uşor în avans Valentine’S Day, pe 10 februarie, cu un concert romantic şi o voce superbã din Argentina! Analia Selis în TANGO SIMFONIC!”, se precizează pe pagina de Facebook a Filarmonicii Botoșani.

Apoi, pe 17 februarie: O altã „Paginã de Aur” la FILARMONICA BOTOSANI o va scrie Dirijorul Cristian Mandeal!

”Greu si-ar putea alege o orchestrã un Dirijor mai desãvârşit! Simfonia a V- a de L. van Beethoven se aflã în cele mai bune mâini sub magica sa baghetã! O mare onoare pentru Instituția noastrã sã-l avem la pupitru, o mare bucurie pentru întregul nostru oraş Botoşani, mai ales în acest An Aniversar, 70 de ani de existențã a Filarmonicii”, anunță Filarmonica Botoșani.



Potrivit sursei citate, CRISTIAN MANDEAL este un muzician, pianist și dirijor român.

• În 1987, Cristian Mandeal câștigă concursul pentru postul de dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din București, devenind în 1991 prim-dirijor și Director General Muzical al Filarmonicii.

• Cristian Mandeal a concertat în multe țări din Europa, Asia, America de Nord și America Latină. A participat la numeroase festivaluri muzicale (Atena, Lisabona, Brescia-Bergamo, Bayreuth).

• În anul 2002, la Festivalul din Edinburgh, Cristian Mandeal a condus, în compania orchestrei BBC Scottish, premiera britanică a operei Oedip de George Enescu, pentru ca în 2005 să dirijeze aceeași partitură, în premieră în Italia, la Cagliari. Dirijează întregul repertoriu clasic de concert de la Vivaldi până la muzica contemporană, cu predilecție pentru muzica secolului XIX și prima jumătate a secolului XX.

Funcții artistice internaționale

• Director artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania;

• Dirijor oaspete Principal al Orchestrei Halle din Manchester, Anglia;

• Dirijor-Oaspete Principal al Filarmonicii din Copenhaga, Danemarca – începand din luna august 2007

• Director artistic al Orchestrei Simfonice de Nord (Northern Symphony Orchestra) din Haifa din Israel până în vara anului 2002;

• Dirijor rezident al Orchestrei Haydn din Bolzano și Trento, Italia, până în iarna anului 2003;

• Director artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu – edițiile 2001 și 2003.

Premii și distincții

• Premiul Uniunii Compozitorilor din România

• Premiul Ionel Perlea

• Medalia Academiei Române

• Premiul de Excelență al Forumului Muzical Român pentru popularizarea operei Oedip de George Enescu

Decorații

• Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”

Filarmonica „George Enescu” Botoşani.

General Manager,

Mirel Manea.

Impresar Artistic,

Liviu Sorinel