Prima pagină » Recâștigăm o comoară! 3 milioane euro pentru restaurarea unui conac inaugurat în 1834. Mai este nevoie de un singur aviz
Administrație Știri locale

Recâștigăm o comoară! 3 milioane euro pentru restaurarea unui conac inaugurat în 1834. Mai este nevoie de un singur aviz



Comoara arhitecturală a orașului Darabani, cel mai nordic oraș al României, va fi restaurată cu fonduri guvernamentale.

Orașul Darabani trece prin cea mai bună perioadă a sa din ultimii 30 de ani din punct de vedere al investițiilor.

Primăria condusă de Alin Gîrbaci a depus proiecte de investiții pentru toate sursele posibile de finanțare unde orășelul din nordul extrem al țării era considerat eligibil.

S-a construit un parc fotovoltaic, se construiesc blocuri noi, se modernizează liceul, s-au modernizat parcurile, s-au asfaltat și betonat drumurile, dar nu a fost uitată nici comoara arhitecturală a orașului, respectiv Conacul Balș, clădire inaugurată în 1834.



Primarul Alin Gîrbaci a declarat că s-a ajuns la ultimul pas înainte de scoaterea la licitație a proiectului de restaurare a conacului.

”Este cea mai veche clădire din oraș, este foarte frumoasă iar în interior avem niște colecții de care Darabaniul este mândru. Proiectul de modernizare a trecut de comisia tehnico-economică a Companiei Naționale de Investiții și pentru că este vorba despre un proiecte de 3,1 milioane euro are nevoie de avizul Ministerului Dezvoltării pentru a putea fi organizată și licitația”, a declarat Alin Gîrbaci.

În Darabani se organizează la sfârșitul fiecărei veri festivalul Zilele Nordului, care cuprinde de la evenimente culturale, competiții de semi-maraton și MTB, la concerte în Poiană, iar conacul ar putea fi pe viitor unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din județ.

Muzeu și Bibliotecă Orășenească vrea Primăria Darabani să amenajeze în Conacul Theodor Balș după restaurare.