Prima pagină » 25 Octombrie – Ziua Armatei României. Programul activităților la Botoșani
Știri locale

25 Octombrie – Ziua Armatei României. Programul activităților la Botoșani



În fiecare an, la data de 25 octombrie este sărbătorită Ziua Armatei României instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

25 Octombrie este ziua de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care oștirea noastră și-a îndeplinit misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român.

Ziua Armatei României, 25 octombrie, este marcată prin arborarea Drapelului Național la sediile instituțiilor militare și prin organizarea de ceremonii militare și activități comemorative în Garnizoana Botoșani.

În municipiul Botoșani, activitățile se vor desfășura marți, 25 octombrie 2022, după următorul program:

 ora 09.30, la Bustul general Gheorghe Avramescu, din Piața G-ral Gheorghe Avramescu – Biblioteca județeană – depuneri de coroane de flori;

 ora 09.45, la Bustul colonel Victor Tomoroveanu, din strada Ștefan Luchian, nr. 23 – depuneri de coroane de flori;

 ora 10.00, la Monumentul Eroilor Botoșăneni din cel de-al Doilea Război Mondial – strada Cuza Vodă – ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori.

 

În campaniile celui de-al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă.

După eliberarea teritoriului național, la 25 octombrie 1944, Armata Română a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe și sacrificii, la marea victorie obținută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.