Prima pagină » Ministrul Marius Budăi, demersuri pentru 35.000 de români din Austria
Știri locale

Ministrul Marius Budăi, demersuri pentru 35.000 de români din Austria



Ministrul botoșănean al Muncii, deputatul Marius Budăi, a participat în Austria la o întâlnire care a vizat interesul a 35.000 de români care lucrează ca și îngrijitori de persoane.

CuraFAIR – Anlaufstelle für 24 Stunden Betreuerinnen a participat pe 19 octombrie la o întâlnire cu ministrul muncii și solidarității sociale, domnul Marius Constantin Budăi, alături de IG24 – Interessenvertretung der 24h-Betreuer_innen; evenimentul a fost găzduit de Ambasada Romaniei in Austria / Botschaft von Rumänien in Österreich iar la întâlnire au mai luat parte și reprezentanți ai altor organizații de îngrijire și ai unor agenții de intermediere din Austria. Întâlnirea a fost moderată de Excelența sa, ambasadorul României în Austria, domnul Emil Hurezeanu, prezenți fiind și atașatul României pe probleme de muncă și sociale, domnul Andrei Sfîrloagă și directoarea Direcţiei Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, doamna Liana Ramona Moștenescu-Vasiliu”, se precizează pe pagina CuraFAIR – Anlaufstelle für 24 Stunden Betreuerinnen.



Aceeași sursă precizează că prin efoturile IG24 – Interessenvertretung der 24h-Betreuer_innen, la întâlnire au luat parte și doamnele Roxana Rădulescu și Ramona Merian, ambele îngrijitoare implicate activ în comunitatea îngrijitorilor din Austria, acestea prezentând o parte dintre problemele cu care se confruntă îngrijitorii și îngrijitoarele.

Roxana Rădulescu și Ramona Merian au vorbit despre relațiile de multe ori defectuoase dintre cei care lucrează în îngrijirea la domiciliu și agențiile de intermediere și inclusiv despre faptul că uneori descrierile cazurilor nu corespund cu realitatea, despre pericolul pe care îl reprezintă asupra vieților îngrijitoarelor transportul cu microbuze cu locuri 8+1 și șoferi suprasolicitați, despre abuzurile la care uneori familiile supun îngrijitoarele și îngrijitorii, dar și despre salariile mici din branșă.

”Ministrul român a insistat pe problema asigurărilor sociale ale celor din îngrijire, care vor duce la pensii foarte mici, susținând ferm al forma de lucru cu angajare pentru românii care lucrează în branșa îngrijirii din Austria. Marius-Constantin Budăi a subliniat faptul că cei aproximativ 35.000 de români și românce care se îngrijesc de bătrânii austrieci reprezintă o reală forță în această țară, drept pentru care este absolul necesar să își cunoască și drepturile, nu doar obligațiile. Ministrul a mai subliniat importanța existenței serviciilor de consiliere pentru ca ele să fie cât mai bine imformate și a îndemnat la o cât mai puternică organizare a îngrijitoarelor; de asemenea, și-a arătat disponibilitatea pentru demararea unor discuții diplomatice cu omologii austrieci, în vederea găsirii unor soluții care să asigure îngrijitoarelor și îngrijitorilor o muncă demnă în Austria”, se mai precizează pe CuraFAIR – Anlaufstelle für 24 Stunden Betreuerinnen.

Ministrul Muncii va primi un amplu material de informare a actualei situații a celor 35.000 de români care lucrează ca îngrijitori în Austria.