Prima pagină » Weekend cu ”Iona” și ”Ivan Turbincă” puse în scenă de Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani  
Știri locale

Weekend cu ”Iona” și ”Ivan Turbincă” puse în scenă de Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani  



            


Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Ionade Marin Sorescu și „Ivan Turbincă” după Ion Creangă.

           Sâmbătă, 15 octombrie de la ora 19.00, vă invităm la Cinematograful „Unirea” la spectacolul „Ionade Marin Sorescu. Regia artistică este semnată de Bianca Laiu, scenografia Mihai Pastramagiu, iar coregrafia îi aparține Victoriei Bucun. Din distribuție fac parte actorii Alexandru Dobynciuc și
Petruț Butuman.

Spectacolul „Iona” este o coproducție Teatrul „Mihai Eminescu” și Facultatea de Teatru (Regie) a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și este realizat cu sprijinul Fundației Marin Sorescu.

Iona este o stare de spirit. Iona este oricare din noi. Într-o lume în care există societate democratică și prea puțină libertate de exprimare, o lume cu spațiu virtual din ce în ce mai mare fără cenzuri și o libertate ireală, revolta își face loc prin mintea omului. Iona este un om revoltat, acesta este focul care îl îndeamnă să ajungă în punctul de a începe o căutare. 

Bianca Laiu, tânăra regizoare, născută la Piatra Neamț, ne-a mărturisit: „Am nevoie să-l salvez pe Iona pentru că el nu a greșit, deși negreșeala lui înseamnă că el e sugrumat de frici și piedici care l-au oprit din a greși. Furia unui om vine dintr-o neputință. Orice acțiune indiferent de rezultat, este o reușită, este un contact cu viața”.

           Duminică, 16 octombrie 2022 de la ora 18.00 vă invităm la Casa Tineretului din B-dul M. Eminescu nr.48, la spectacolul „Ivan Turbincă”, o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români – Ion Creangă. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditaţie pe tema relaţiei omului cu moartea. Dorinţa protagonistului de „a opri timpul” se izbeşte inevitabil de perspectiva unei veşnicii plictisitoare şi chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenţei umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate. Episoadele de meditaţie filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc. Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine teatrul nostru. De asemenea sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

Regia: Ion Sapdaru

Scenografia: Mihai Pastramagiu

Coregrafia: Victoria Bucun

Măști: Gelu Rîșca

Distribuția: Bogdan Horga, Andreea Moţcu, Alexandra Acalfoae, Mirela Nistor, Petronela Chiribuţă, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Cezar Amitroaei, Florin Aioniţoaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobynciuc după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilachi. Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia și ilustrația muzicală sunt asigurate de Victoria Bucun.

Pret bilet – 30 lei; 15 lei – elevi, studenți, pensionari.

Biletele se găsesc la:

CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 480231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 12:00-16:00▪️sâmbătă și duminică: 16:00-18:00
Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea 0722.557.556▪️de marți până vineri: 8:00-21:00, sâmbătă: 8:00-19:00

https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani