Prima pagină » 3 noi amenajări de irigații din județul Botoșani incluse în Programul Național de Reabilitare. Vor primi bani pentru modernizare
Administrație Agricultură Știri locale

3 noi amenajări de irigații din județul Botoșani incluse în Programul Național de Reabilitare. Vor primi bani pentru modernizare



Veste uriașă pentru fermierii din mai multe comune din județul Botoșani. Statul va aloca fonduri pentru modernizarea a trei amenajări de irigații uitate în ultimii 30 de ani. Fermierii trebuie doar să formeze asociații a utilizatorilor de apă pentru a primi apă pentru irigații GRATUIT.

Senatorul botoșănean Lucian Trufin a reușit să includă în Programul Național de Reabilitare și/sau Înființare a Infrastructurii Principale de Irigații din România trei amenajări de irigații în plus pentru județul Botoșani. Este vorba despre Săveni-Sârbi, Hănești-Dângeni și Cătămărăști aval.

Demersurile senatorului botoșănean au un impact care nu vizează doar agricultura și industria de procesare, ci și industria grea, având în vedere că în Botoșani se află singura fabrică românească de pompe industriale pentru irigat.



”În urma solicitărilor pe care le-am transmis personal către Ministerul Agriculturii și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare București dar și a întrevederilor pe care le-am avut cu conducerea Filialei Teritoriale Botoșani am reușit să introduc în Programul Național de Reabilitare a sistemelor de irigații trei amenajări din spațiul meu natal și anume, Săveni-Sârbi, Hănești-Dângeni și Cămătărești Aval. Așadar, dragi fermieri de acasă, am bucuria să vă anunț că primul pas în vederea combaterii secetei pe o suprafață totală de 6500 hectare a fost realizat”, a declarat senatorul Lucian Trufin.

 

În ultimele 3 decenii , într-o scurtă perioadă de doar 3 ani (2017-2019) s-au investit sume importante din bugetul național în vederea reabilitării amenajărilor de irigații din toată țara, măsură concretizată și prin reabilitarea celor 4 amenajări de irigații din județul Botoșani, respectiv Horia-Liveni-Manoleasa, Ripiceni-Stânca, Havârna-Tătărășeni și Curtești.

Ce urmează?



”Pentru a concretiza aceste investiții în sistemele de irigații ale culturilor d-voastră este nevoie să vă asociați în Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații. Apoi, împreună cu domnii primari ai UAT-urilor pe raza cărora se află amenajările, sprijiniți de DAJ și OJIF, voi susține realizarea acestui obiectiv. Hotărârea de Guvern a fost adoptată, iar cele 3 noi amenajări din județul nostru se regăsesc în listă, bugetul este alocat deja, pașii următori îi cunoaștem, ține doar de noi, factori decizionali și beneficiari să aducem apa oferită gratuit de Statul român pe terenurile agricole”, a concluzionat Lucian Trufin.

 

Reluarea investițiilor în sistemele de irigații din România este o veste bună și pentru compania botoșăneană Mecanex SA, singurul producător de pompe industriale pentru irigat din România, având capital integral românesc.