Prima pagină » CJ va cumpăra monumentul ”Uzina Electrică”, proiectat de Anghel Saligny, de la falimentara Servicii Energetice Moldova. Primăria vrea parcul de lângă această clădire
Administrație Știri locale

CJ va cumpăra monumentul ”Uzina Electrică”, proiectat de Anghel Saligny, de la falimentara Servicii Energetice Moldova. Primăria vrea parcul de lângă această clădire

Sursa: Google




Sursa: Google

După ce Primăria Botoșani a anunțat că vrea să cumpere parcul din fața sediului Electrica – Eon, de la intersecția Bulevardul Mihai Eminescu, Sucevei și Calea Națională, Consiliul Județean Botoșani vrea să cumpere clădirea istorică Uzina Electrică, monument proiectat la începutul anilor 1900 de Anghel Saligny.

Prin adresa înregistrată la Consiliul Județean Botoșani, Sierra Quadrant S.P.R.L. aduce la cunoștință că, în cadrul procedurii de faliment a societății Servicii Energetice Moldova S.A. se va proceda la scoaterea la vânzare prin licitație publică conform Legii nr.85/2014 a Activului 1 Botoșani, situat în Calea Națională nr. 36, mun. Botoșani, jud. Botoșani, proprietate imobiliară ce include monumentul istoric „Uzină electrică”.

Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani nu își exprimă dreptul de preemțiune pentru „Uzină electrică”, iar CJ-ul este următoarea instituție care poate face asta.

 

Uzina Electrică din Calea Națională nr. 36 ste compus din teren intravilan în suprafață de 1.356,00 mp și construcție în suprafață construită la sol de 850,00 mp, cu un regim de înălțime de S.tehnic+P+I parțial și accesul pe proprietate se face de pe strada principală.

 

”Urmare a amplasării sale și a caracteristicilor constructive, imobilul poate avea o utilitate publică și poate fi declarat bun de interes județean, întrucât se încadrează în prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind terenurile și clădirile în care își poate desfășura activitatea consiliul județean și aparatul propriu al acestuia, precum și instituțiile publice de interes județean, cum sunt: biblioteci, muzee, spitale județene și alte asemenea bunuri, dacă nu au fost declarate de uz sau interes public național sau local.

Propunerea de exprimare a dreptului de preemțiune este motivată și de lipsa acută de spații pentru unitățile subordonate. Având în vedere argumentele expuse, propun ca Județul Botoșani să își exercite dreptul de preemțiune asupra bunului monument istoric „Uzină electrică””, se precizează în proiectul de hotărâre de Consiliu Județean înaintat în dezbatere de Doina Federovici, președintele CJ.

În proiectul de hotărâre nu se precizează care va fi destinația clădirii după achiziției. Acesta va fi evaluată din punct de vedere financiar, iar cum Doina Federovici are majoritatea politică în CJ proiectul va fi adoptat.