Prima pagină » Ce nu știai despre orezul italienesc
Economic Știri locale

Ce nu știai despre orezul italienesc

Peste 40% din suprafața cultivată de orez din Europa se află în Italia, aceasta fiind cel mai mare producător de orez din spațiul European. Restul este cultivat în țări precum Germania, Olanda, Spania, Franța, Bulgaria, Ungaria, România etc. Mereu asociată cu pastele, Italia se mândrește cu o lungă și surprinzătoare istorie în cultivarea orezului. Cea mai veche informație documentară legată de aceasta, datează din 1475, când Ducele de Milano a început promovarea acestei cereale în Lombardia și Piemont. Zonele umede fertile din valea râului Po ( rom. Pad) permiteau creșterea orezului în condiții perfecte.

„Centura de orez”, care se întinde în regiunile istorice ale Piemontului, Lombardia și Veneto, a devenit faimoasă spre mijlocul secolului trecut datorită muncii anevoioase a forței de muncă feminine angajate pentru a îndepărta manual buruienile.

Munca atât de grea și lupta pentru drepturile lor au avut un impact atât de mare, încât s-au transformat într-o amprentă pe care o regăsim în cultura Italiei, fiind reprodusă în numeroase filme sau cărți.

Printre soiurile de orez cultivate în Italia, amintim Maratelli, Venere, Carnaroli, Arborio, Vialone Nano. Pentru unele dintre acestea, precum Vialone Nano, Arborio, Carnaroli, Italia este singurul producător din lume.

Cele mai cultivate soiuri de orez în Italia sunt cele potrivite pentru “Risotto”, unul dintre cele mai apreciate preparate din lume, suprafața cultivată cu acest soi ocupând 36 % din suprafața totală. Vorbim despre soiurile Carnarole, Vialone Nano.

Așadar, orezul este unul dintre cele mai iubite ingrediente în bucătăria italienească. Registrul oficial al Ente Nazionale Risi, autoritatea națională care protejează calitatea orezului italian, face referire la sute de soiuri.

Soiurile de orez italienesc sunt împărțite prin lege în patru categorii, în funcție de dimensiunea boabelor. Fiecare cu calitățile specifice pentru gătit corespunzătoare timpilor diferiți de absorbție a apei: bob de orez rotund Originario, bob de orez mediu, bob lung de tip A și bob lung de tip B.

Cum se păstrează orezul și în ce condiții îl depozităm?

Durata medie de valabilitate a orezului, în ambalajul său intact, este de cca 24 de luni. După ce a fost deschis, se păstrează într-un recipient ermetic și depozitat într-o zonă răcoroasă și uscată. Proprietățile organoleptice se păstrează prin evitarea razelor soarelui și a umidității.

Cultivat în foarte multe țări, orezul, în special cel brun, este cunoscut pentru o mulțime de beneficii pe care le are, printre care protecția sistemului cardiovascular.

Dar și orezul alb fiert, potrivit specialiștilor, constituie o sursă moderată de energie, reglează temperatura corpului cu ajutorul apei de orez (apa în care a fiert orezul). Așadar, vei controla febra cu ajutorul acestui ingredient minunat.

Poți afla de pe supermercato.ro cum se fierbe orezul astfel încât să îl consumi fără a dăuna sănătății tale. De asemenea, poți descoperi în magazin unele dintre cele mai bune sortimente de orez, ideale pentru prepararea rețetelor tale preferate.

Și cum fiecare soi de orez se pretează la diferite preparate, secretul alegerii celui potrivit depinde de preparatul pe care-l doriți.

De exemplu, Carnaroli este ideal pentru prepararea uneia dintre cele mai îndrăgite rețete din lume, risotto, iar Arborio este perfect pentru budinca de orez. Pentru pregătirea salatelor, soiurile de orez indicate sunt Carnaroli, Arborio, iar pentru sushi, Selenio este recomandat.

 

Indiferent de soi, orezul este unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Gustul, textura și aroma sa contribuie la prepararea unora dintre cele mai iubite rețete din întreaga lume.