Prima pagină » Din cauza speculei cu carnea de miel, senatorul Dorinel Cosma îi ia la întrebări pe ministrul Agriculturii și președintele Consiliului Concurenței
Administrație Agricultură Politică Știri locale

Din cauza speculei cu carnea de miel, senatorul Dorinel Cosma îi ia la întrebări pe ministrul Agriculturii și președintele Consiliului Concurenței

 

Senatorul botoșănean Dorinel Cosma, AUR, a cerut lămuriri din partea lui Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, și Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței din cauza speculei făcute cu carnea de miel înaintea Sărbătorilor Pascale.

 

Redăm integral inițiativa senatorului Dorinel Cosma, AUR Botoșani:

Obiectul întrebării

Masa de Paște, cu preparatele tradiționale, din păcate, pentru mulți români care și-au dorit să pună pe masă carne de miel a devenit un lux, deoarece prețul aproape s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut: 40-50 de lei kilogramul, iar în marile magazine între 55 și 60 de lei.

În pragul sărbătorilor au apărut în marile piețe din România cunoscuții speculanți, care au majorat din lăcomie prețurile, carnea de miel ajungând și la 60 de lei kilogramul. O sumă considerabilă pentru pensionarii care trăiesc cu 1000 de lei pe lună, dar și pentru cei 1.5 milioane de angajați plătiți cu salariu minim pe economie.  

Mai multe grupuri de profil agricol au atras atenția că scumpirile sunt nejustificate și consideră că prețul corect la raft al cărnii de miel ar trebui să fie de cel mult 35 de lei pe kilogram, deoarece taxele către APIA pentru pășune nu s-au mărit, nu există costuri crescute pe acest segment, iar, în ciuda scumpirilor la furaje, producătorii au menținut prețul la un nivel asemănător cu acela din anii precedenți.

În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:

1. Ați declarat, la un post de televiziune, că ați demarat, împreună cu ANAF și ANPC, mai multe controale periodice. Care au fost rezultatele controalelor și de ce prețurile la kilogramul de miel au fost în continuare ridicate?

 2. Domnule președinte al Consiliului Concurenței, prin atribuțiile autorității pe care o conduceți, ați monitorizat și supravegheat de la începutul anului prețul la carnea de miel astfel încât să preveniți specula la prețul cărnii de miel? Ce a distorsionat funcționarea pieței libere înainte de sărbători? Câte controale ați efectuat, în București și în țară? Câte sancțiuni ați aplicat anterior începerii sărbătorilor pascale?  

Vă mulțumesc!

 Cu deosebită considerație,

Dorinel COSMA – Senator A.U.R. Botoșani