Prima pagină » 3 întrebări cheie de la un senator din Botoșani pentru premierul Ciucă privind prețul motorinei și benzinei
Administrație Politică Știri locale

3 întrebări cheie de la un senator din Botoșani pentru premierul Ciucă privind prețul motorinei și benzinei



Omul de afaceri Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani, a transmis premierului Nicolae Ciucă o interpelare pe tema prețului carburanților în România.

Senatorul AUR Botoșani îi cere primului-ministru să anunțe dacă ia în calcul înjumătățirea accizei la carburanți și măsurile luate sau care vor fi luate pentru stabilizarea prețurilor astfel încât populația și mediul de afaceri să resimtă cât mai puțin dezechilibrele.

Vă redăm integral interpelarea senatorului Dorinel Cosma către premierul Nicolae Ciucă:

 



”Preţul carburanţilor în România a depăşit în aceste zile pragul de 8 lei pe litru și atinge un nou record, conform datelor furnizate de Monitorului Preţurilor la Carburanţi, aplicaţie lansată de Consiliul Concurenţei.

Astfel, un litru de benzină premium la stațiile de distribuție a carburanților costă între 8 și 8,54 lei/litru, iar motorina premium costă și ea între 8,21 și 8,72 lei/litru, prețurile îndreptându-se vertiginos spre pragul de 9 lei/litru. În ceea ce privește benzina și motorina standard, un litru costă între 7,99 și 8,24 ron.

La nivel european, săptămâna aceasta cotația barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului, prețul de referință pentru Europa, a ajuns la 109 dolari/baril, iar tendinţa este de creştere.

Pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor, guverne ale unor state europene, precum Franța și Germania, pregătesc un pachet de subvenționare a prețului carburanților.

În acest condiții, stabilizarea prețului carburanților trebuie să reprezinte prioritatea 0 a Guvernului României, pentru că pasivitatea acestuia va conduce indubitabil la o creștere în lanț a tuturor celorlalte prețuri, o adevărată dramă pentru românul de rând care deja se confruntă cu dificultăți financiare majore din cauza creșterii exagerate a prețurilor la gaze și energie electrică.

De asemenea, în urmă cu aproximativ 30 de zile, coaliția de guvernare a decis să reducă cu 50% acciza la carburanți, decizie care ar fi venit în sprijinul cetățenilor, dar care nu s-a concretizat până în prezent, guvernul pe care îl conduceți neadoptând niciun act normativ în acest sens.

Având în vedere cele menționate mai sus, vă rog să-mi răspundeți cu celeritate la următoarele întrebări:

1. Când preconizați că va fi implementată măsura înjumătățirii accizei la carburanți?

2. Care sunt măsurile pe care le aveți în vedere pentru stabilizarea prețului carburanților în România?

3. Luați în calcul plafonarea, respectiv subvenționarea prețului la carburanți?

Vă solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!”

Cu deosebită considerație,

Dorinel COSMA – Senator A.U.R. Botoșani