Prima pagină » VIDEO Barajul neputinței! Cu lucrările începute în 1987, barajul de pe Siret de la Vârfu Câmpului este departe de finalizare
Economic Știri locale

VIDEO Barajul neputinței! Cu lucrările începute în 1987, barajul de pe Siret de la Vârfu Câmpului este departe de finalizare



 


Lucrările la barajul de pe Siret din amonte de localitatea Vârfu Câmpului au început în anul 1987 și nu sunt finalizate nici astăzi, deși s-au cheltuit câteva zeci de milioane de euro cu lucrările efectuate.

Din acel baraj ar trebui alimentată cu apă zona Dorohoi, dar și municipiul Botoșani, ca sursă secundară mai ales că acumularea de apă de la Bucecea, sursa de apă a părții de vest a județului este aproape de colmatarea totală.

Noul baraj de pe Siret, de la Vârfu Câmpului, ar urma să fie prevăzută și cu o hidrocentrală care să producă energie electrică ”verde”, bani pentru acest proiect sunt deoarece România a luat un împrumut de la Banca Mondială în acest sens, însă lucrările nu avansează din motive birocratice.



 

Dacă ar fi finalizat și ar fi construită și hidrocentrala de mici dimensiuni, ar fi a doua hidrocentrală a județului Botoșani, după cea de la barajul Stânca-Costești, de la vama dintre România și Republica Moldova.

Pentru a finaliza lucrările și a realiza acumularea de apă vor fi rase de pe fața pământului 100 hectare de pădure seculară și o rezervație de lalea pestriță, care este pe cale de dispariție. Cele două rezervații ar trebui strămutate din viitoarea zonă care va fi inundată, dar pentru asta trebuie adoptate niște acte normative, niște funcționari de la București și câțiva miniștri trebuie să semneze niște acte și se pare că asta îi sperie.

Având în vedere cum se derulează lucrările și cum se mișcă birocrații de la București, comorile naturii sunt încă protejate… iar cea mai mare parte a populației județului Botoșani riscă să rămână fără sursă de apă deoarece nu au început demersurile nici pentru decolmatarea acumulării de apă de la Bucecea.