Prima pagină » ”Se pregătește defrișarea ilegală a unei rezervații naturale protejate”. Senatorul Dorinel Cosma acuză Apele Române
Administrație Politică Știri locale

”Se pregătește defrișarea ilegală a unei rezervații naturale protejate”. Senatorul Dorinel Cosma acuză Apele Române





Senatorul Dorinel Cosma, AUR Botoșani, a transmis o interpelare ministrului Mediului Apelor și Pădurilor, Tancos Barna, pe tema defrișării rezervației naturale Zamostea pentru a se construi un lac de acumulare.

Senatorul botoșănean al AUR acuză statul că ”pregătește defrișarea ilegala a unei rezervații naturale protejate, din care Apele Române a început să o transforme într-un lac de acumulare, pe considerente îndoielnice, fără autorizație de mediu, și cu autorizație de construcție emisă în 1989. Care sunt beneficiile contrucției unui baraj de acumulare intr-o arie protejata?”

Vă redăm integral interpelarea adresată de senatorul Cosma ministrului Barna.

 

 


Stimate domnule Ministru, Tancos Barna,

            Pădurea Zamostea – Lunca este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, adica rezervație naturală de tip forestier, situată în imediata vecinatate a judetului Botosani, pe teritoriul administrativ al comunei Zamostea.

              Aria protejată cu o suprafață de peste 107 hectare se află în lunca dreaptă a râului Siret. Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a zone protejate) și reprezintă o zonă de luncă, împădurită cu specii arboricole de stejar (Quercus-robur), carpen (Carpinus-betulus), frasin (Fraxinus), plop tremurător (Populus tremula) în asociere cu arbusti de salbă moale precum voiniceriu pitic păducel sau sânger.

Aici, la Zamostea, Apele Române pregătesc defrișarea unei păduri declarată rezervație naturală, cu scopul de a construi un baraj de acumulare. Se pregateste defrișarea ilegala a unei rezervații naturale protejate, din care Apele Române a început să o transforme într-un lac de acumulare, pe considerente îndoielnice, fără autorizație de mediu, și cu autorizație de construcție emisă în 1989.

  Astfel, conform prerogativelor dumneavoastră și în baza atribuțiilor conferinte de funcția pe care o dețineți, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:

1. A fost actualizata autorizatia de constructie pentru demararea lucrarilor la lacul de acumulare?

2. Exista autorizatie de mediu in termen?

3. Care sunt beneficiile contructiei unui baraj de acumulare intr-o arie protejata?

 

Vă mulțumesc!                                                                       

Solicit răspuns scris.

Cu respect,

Senator AUR Dorinel Cosma