Prima pagină » 4,6 milioane euro a atras GAL-ul din care face parte orașul Ștefănești
Administrație Economic Știri locale

4,6 milioane euro a atras GAL-ul din care face parte orașul Ștefănești



 

Comunicat de presă: ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ASOCIAȚIEI

GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ VALEA PRUTULUI

 

Marti, 21.12.2021, în SALA DE CURSURI – DOMENIILE LUNGU (ferma Soloneţ) situată în comuna BIVOLARI, a avut loc ADUNAREA GENERALĂ a ASOCIAȚIEI GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ VALEA PRUTULUI.

 

În cadrul şedinţei a fost prezentat raportul de activitate a Consiliului Director pentru perioada anterioara 2016 -2021 (executarea bugetului de venituri și cheltuieli; prezentarea stadiului implementării Strategiei de Dezvoltare Locală 2014 – 2020 finanţată prin Programul LEADER 19.3B; prezentarea proiectelor de cooperare implementate de asociația GAL Valea Prutului), au fost stabilite obiective de dezvoltare pentru perioada 2023 – 2024 din perspectiva bugetului din regulamentul de tranziție si EURI si nu in ultimul rând, a fost reales membrii Consiliului Director al asociației GAL Valea Prutului.

 

În acest an, 2021, GAL Valea Prutului sărbătoreşte 10 ani de activitate, fiind considerat cel mai matur GAL care activează în județul Iași (primul contract de finantare semnat in decembrie 2011). În cei 10 ani de activitate, prin intermediul strategiei de dezvoltare locală a GAL Valea Prutului, au fost finanțate peste 75 de proiecte cu o valoare totală nerambursabilă de 4.600.000 euro, au fost create peste 50 locuri de muncă.

 

Printre rezultatele și aportul în dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, GAL Valea Prutului se poate mândrii cu:

Ø 17 tineri fermieri sprijiniţi care şi-au înfiinţat PFA-uri, II, ;

Ø 15 ferme din teritoriu modernizate;

Ø 8 strat-up-uri înființate și sprijinite să-și dezvolte planul de afaceri în domeniul non agricol; 1 structură de primire turistică înființate în teritoriu;

Ø 2 unități de procesare producție agricolă;

Ø 1 cooperativă agricolă înființată;

Ø 28 proiecte de infrastructură și dotări servicii comunale accesate de comunele membre în GAL Valea Prutului;

In a doua jumătate a anului 2021, GAL Valea Prutului a fost declarat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale GAL Performant fiind bonusat suplimentar cu suma de 145.000 euro, buget care a fost alocata măsurii de infrastructură socială (apelul urmând a fi lansat în ianuarie 2022).

 

Pentru perioada următoare sunt preconizate un nou set de proiecte finanțate din bugetul de tranziție aferent perioadei 2022 – 2023 și scrierea unei noi strategii de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității.

 

GAL Valea Prutului este păstorit de ing.Vasile Lungu de la grupul de firme Domeniile Lungu, iar alături de el în Consiliul Director a asociației se află primarul orașului Ștefănesti dl. Florin Buțura, primarul comunei Popricani dl. Ion Tănasă, primarul comunei Probota – dl. Zamisnicu Constantin, preotul paroh al comunei Țigănași părintele Florin Borș, fermierul Ioan Buimac de la Agricola Andrieșeni și antreprenorul Cătălin Jalbă de la SC Magnius SRL. Echipa executivă este coordonată de dna. Maria Hudema – manager, care este si vicepresedinte a FNGAL România, persoană foarte activă în implementarea Programului LEADER în regiunea NE. Reamintim, că la nivelul regiunii Nord-Est funcționează 45 de GAL-uri, din care 12 GAL-uri au sediul în jud. Iași.