Prima pagină » 11 Noiembrie – Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Politică Știri locale

11 Noiembrie – Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații



 


Ziua Veteranilor a fost instituită prin lege în 2014 şi are ca scop recunoaşterea meritelor personalului Armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi militarilor care au participat la acele misiuni şi urmaşilor celor decedaţi.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11,00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

 


Personalul armatei participant, după anul 1990, la acțiuni militare în afara teritoriului național, a demonstrat, în istoria recentă, că flacăra aprinsă de veteranii de război arde în continuare în inima ostașului român. Amintirea sacrificiilor făcute de militarii noștri de-a lungul istoriei trebuie să rămână vie în conștiința românilor. Ei reprezintă un model pentru societate, un model de camaraderie, de viață, de sacrificiu pentru țară, de solidaritate umană fără frontiere.

Ziua de 11 noiembrie ne aduce aminte de sacrificiul sublocotenentului post- mortem Iosif Silviu Fogorași, primul militar român care și-a dat viața, în anul 2003, în teatrul de operații din Afganistan. Această dată a devenit reper pentru instituirea Zilei Veteranilor din teatrele de Operații, marcată pentru prima oară în 2014.

Aducem, astăzi, un omagiu tuturor militarilor care și-au jertfit viața în teatrele de operații, în numele țării și pentru țară. Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodată!

Dumnezeu să binecuvânteze veteranii, militarii români activi, în rezervă și familiile acestora!

Dumnezeu sa binecuvânteze România!

 

Comunicat ALDE Botoşani