Prima pagină » Adio tramvaie la Botoșani! Primarul Andrei renunță la o finanțare europeană de 40 milioane euro pentru că e nevoie de un credit de 13,5 milioane euro
Administrație Știri locale

Adio tramvaie la Botoșani! Primarul Andrei renunță la o finanțare europeană de 40 milioane euro pentru că e nevoie de un credit de 13,5 milioane euro

 





Primăria municipiului Botoșani se pregătește să renunțe la o finanțare din fonduri europene de 40 milioane euro pentru că trebuie să se împrumute cu 13,5 milioane euro pentru a asigura cofinanțarea proiectului.

La un an de zile de când a devenit primar al municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în ceea ce privește licitația proiectului de modernizare a infrastructurii de transport ecologic cu tramvaiele s-a ajuns la o situație limită.

Deși nu a anunțat efectiv renunțarea la proiect, primarul Andrei a spus că îi va consulta pe botoșăneni să afle ce vor aceștia, și chiar dacă botoșănenii ar alege să se realizeze proiectul nu mai este timp efectiv pentru implementarea lui.

 

 



 

”Una din firmele cu care am ajuns la negocieri în cazul proiectului de modernizare a transportului cu tramvaie nu a mai participat la negocieri. A rămas doar cealaltă ofertă și asta ar însemna costuri suplimentare de 67,3 milioane lei pentru a duce la bun sfârșit acest proiect. Voi organiza consultări publice să întrebăm cetățenii dacă își mai doresc tramvaie în această situație, cu o contribuție a municipiului de 67 milioane lei, sau dacă renunțăm și așteptăm noua sesiune de finanțări europene unde vom fi eligibili pentru schimbarea sistemului de transport și achiziția de autobuze electrice”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

 

Acesta a precizat că a primit de răspuns de la Agenția de Dezvoltare Nord-Est că nu poate fi suplimentată suma alocată municipiului Botoșani pentru acest proiect și că nici Guvernul nu va acorda un sprijin Primăriei Botoșani în vederea derulării acestui proiect.

 


 

”Suma pe care trebuie să o împrumutăm reprezintă de trei ori bugetul anual de dezvoltare al municipiului Botoșani. Este o decizie grea. Municipiului Botoșani nu are o tradiție atât de mare cu circulația de tramvaie, un sistem eficient, modern, necesar dar nu cu orice preț. Nu ne putem împrumuta pentru tramvaie și să nu mai facem nimic în Botoșani, să nu mai avem bani de contribuții pentru viitoarele proiecte europene. Doar la Biserica Sfântul Gheorghe am contribuim cu 2,5 milioane lei deși nu acesta era suma din contract, din cauza scumpirii la materialele de construcții. Dar Botoșani are nevoie și de străzi bune, de școli, de parcuri, de infrastructură sportivă”, a completat Cosmin Andrei.

 

Primarul municipiului Botoșani recunoaște că după decizia oficială de renunțare la proiectul de modernizare a sistemului de transport cu tramvaiele vor dura câțiva ani buni în care se va face o nouă strategie de transport, cu noi studii, pentru a putea fi depus un nou proiect în vederea atragerii unei finanțări europene. În tot acest timp, se va lucra pe etape la scoaterea actualelor linii de tramvai și a asfaltarea zonelor.

 

Nu există un termen concret pentru o alternativă la renunțarea la transportul electric cu tramvaiele, și mai există și problema faptului că la nivelul Ministerului Dezvoltării este în curs o licitație pentru achiziția a 9 tramvaie, din fonduri europene, pentru municipiul Botoșani.