Prima pagină » Cel mai performant teren sintetic de fotbal din zona Moldovei s-a construit în comuna în care toate școlile și grădinițele au cele mai moderne sisteme de încălzire
Administrație Știri locale

Cel mai performant teren sintetic de fotbal din zona Moldovei s-a construit în comuna în care toate școlile și grădinițele au cele mai moderne sisteme de încălzire





Primarul care în tinerețe a jucat inclusiv 30 de meciuri de fotbal în Divizia B, a construit cel mai performant teren sintetic de fotbal din zona Moldovei, doar după ce a reușit să aibă toate grădinițele și școlile din comună încălzite cu pompe de căldură și singurele din județ în care ventilarea aerului se face prin recuperatoare de căldură.

 

Dumitru Chelariu este primarul comunei Pomârla, de la granița României cu Ucraina, și are mai multe investiții care îl scot în evidență pentru că sunt TOP, cele mai performante de felul lor.

În Pomârla elevii merg la școli încălzite cu pompe care folosesc transferul de căldură din pânănt, din apă și din aer, clasele sunt ventilate prin recuperatoare de căldură, wc-urile sunt moderne, iar satele comunei au apă și canalizare.

 

 

 

De doi ani de zile în Pomârla se lucrează la cel mai performant teren sintetic de fotbal din zona Moldovei și, extrem de important pentru economia locală, firma care l-a realizat este tot din județul Botoșani, din Dorohoi.

 

”În 1994 am văzut într-o localitate din mediul rural din Germania o bază sportivă superbă și se juca inclusiv hochei pe iarbă. Nu credeam că va fi posibil să fie și într-un sat de la noi din țară, mai ales la noi din județ un asemenea teren, o bază sportivă, dar am reușit în calitate de primar să îmi văd visul cu ochii. Nu a fost o prioritate pentru mine terenul pentru că Pomârla a fost o comună care nu avea apă și canalizare, era mult de investit în grădinițe și școli, în liceu, dar după ce am reușit să fac aceste investiții am demarat și proiectul pentru terenul sintetic. Este extrem de important ca fiecare școală să aibă un teren de sport, o sală în care elevii să facă sport, să facă mișcare. Dincolo de sănătate, oricând poate apărea un talent în orice sport tocmai pentru că un elev a avut ocazia să-l practice la el în localitate”, a declarat Dumitru Chelariu.

 

 

 

Lucrările la terenul sintetic de fotbal au început în urmă cu aproape doi ani, fiind pe locul fostei suprafețe naturale de joc a bazei sportive din Pomârla și în două sau trei săptămâni vor fi finalizate . Finanțarea acestui proiect a fost făcută din veniturile extrabugetare ale Primăriei Pomârla, care are în administrare o pădure moștenită de la un fost boier și acum valorifică masa lemnoasă.

”Am putut să facem acest proiect pentru că am reușit să obținem finanțări europene și guvernamentale pentru apă și canalizare, pentru gărădinițe, școli și liceu. Dacă nu făceam rost de acești bani de la Guvern și UE nu am fi făcut terenul pentru că veniturile noastre ar fi mers în dezvoltarea rețelei școlare”, a completat Dumitru Chelariu.

Proiectul de la Pomârla are o valoare de 1,3 milioane lei, fiind vorba despre gazon și granule aduse din Germania, cusătură încrucișată a suprafețelor, drenurile de apă, la care se mai adaugă 600.000 lei pentru modernizarea tribunelor și pentru o sală de gimnastică destinată elevilor din cele trei școli din apropiere. Terenul sintetic va avea o suprafață totală de 120×70 metri, dar vor fi marcați doar 100×70 metri. De asemenea pista de atletism din jurul terenului va fi una multisport, foarte trainică.

 

 

Vestiarele bazei sunt încălzite, au dușuri, cabine de schimb și sunt realizate cu mulți ani înainte, când suprafața de joc era una naturală. Pomârla este în nordul extrem al României și terenul natural avea nevoie de foarte multă apă pentru întreținere într-o perioadă în care în comună nu exista încă rețea de apă, iar toamna și iarna își puneau puternic amprenta asupra lui.

”Așa ceva nu există în Moldova, poate doar la București sau Timișoara, iar firma care ne-a făcut nouă, o companie din Dorohoi, pleacă de aici și îi va amenaja un teren lui Gheorghe Hagi la baza lui, a lucrat pentru marele Ion Țiriac. Și mă refer la calitatea gazonului, a granulelor folosite, la planeitate, la tot. Noi nu ne-am grăbit, am făcut totul ca la carte, la laser și calitativ a ieșit TOP. Este o bijuterie a Nordului, fără lipsă de modestie. Știu terenuri sintetice la Iași, la LPS Suceava, la Gura Humorului, dar nu sunt de nivelul calitativ al terenului nostru, nu au planeitatea de aici, cel mai mare secret este ca firul de nisip și bile de cauciuc să fie împrăștiat automatizat pentru a fi perfect stratul”, a completat primarul comunei Pomârla.

 

 

 

Dumitru Chelariu spune că pe lângă elevii, tinerii și bătrânii din Pomârla, terenul sintetic și pista de atletism multisport vor putea fi folosite și de CCS Dorohoi, CSS Botoșani, dar mai ales de FC Botoșani, echipa județului aflată în Liga 1.

”Cei de la FC Botoșani sunt emblematici pentru noi, pot să vină și cu siguranță vor fi încântați de ce vor găsi aici mai ales când încep ploile și apoi ninsorile. La noi condițiile sunt pentru anul în care ne aflăm, iar ei reprezintă județul, sunt mândria noastră. Și copii de prin județ, când vor începe ploile decât să joacă în noroi mai bine urcă în microbuz și vin să joace la noi”, a mai spus Dumitru Chelariu.

Acesta este și selecționerul echipei naționale a primarilor din mediul rural, iar în acest an a învins, în Sardinia, selecționata primrilor italieni cu 4-0. Din echipa condusă de primarul botoșănean de la Pomârla face parte și Gabi Mureșan, fostul mare jucător de Liga 1 de la CFR Cluj, care a disputat și partide internaționale, dar care acum este primar în comuna Apold.