Prima pagină » Șlincu acuză PNL-USR: Pierdem avansul de 4 miliarde prin PNRR… sărăcie și austeritate, respectiv taxe mai mari, înghețări și tăieri de venituri deghizate în reforme”
Politică

Șlincu acuză PNL-USR: Pierdem avansul de 4 miliarde prin PNRR… sărăcie și austeritate, respectiv taxe mai mari, înghețări și tăieri de venituri deghizate în reforme”

 




Deputatul PSD Dan Șlincu, fost prefect al județului Botoșani, a criticat în termeni duri actuala guvernare PNL-USR și Guvernul Cîțu pentru toate bâlbele în ceea ce privește formularea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Acesta a precizat că PSD a solicitat de nenumărate ori Guvernului Cîțu și ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să asigure transparență, descentralizare și control, sprijin concret pentru firmele românești, reducerea decalajelor dintre regiunea Moldovei și restul țării prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Atât eu, cât și colegii mei social-democrați, am insistat în ultimele 6 luni ca la aceea și masă să se așeze toate partidele politice, toată societatea civilă, toți specialiștii, sindicatele și patronatele și să elaboreze cel mai bun plan de relansare economică a României. Am dorit să ne asigurăm că planul nu este politizat și că banii ajung în fiecare comunitate și nu sunt direcționați politic de Guvern. De asemenea, am vrut să existe mecanisme de control al implementării și informări transparente ale autorităților privind implementarea PNRR. Este esențial ca România să se dezvolte cu sprijin european iar nivelul de trai al românilor să crească în mod real, nu doar în declarațiile unora”, a declarat deputatul Dan Șlincu.

 

 

Fostul prefect al județului Botoșani acuză guvernarea PNL-USR că a transformat PNRR dintr-un vehicul al dezvoltării viitoare, așa cum este în restul țărilor europene, în unul al austerității și a tăierilor de venituri sub numele de ”reforme”.

”Din păcate, PSD a avut dreptate și am ajuns într-o fundătură care înseamnă pierderi de miliarde de euro pentru România și pentru șansa la civilizație. Incompetența crasă a Guvernului Cîțu a răbufnit din nou. Comisia Europeană a demolat și a treia variantă de PNRR trimisă la Bruxelles. Sunt 24 de pagini de critici consistente, de la infrastructură la educație, critici referitoare la costuri nejustificate, supraestimate, neconcordanță între sume, lipsă metodologii de calcul, lipsă informații sau informații neclare. Actualul Guvern a reușit, încă o dată, să facă România de râs. Însă cel mai grav este că acest nou rateu catastrofal compromite avansul de 4 miliarde de euro de care țara are nevoie, avans pe care țara l-ar fi primit până la finalul anului dacă Guvernul și-ar fi făcut datoria. Cristian Ghinea a atins nivelul maxim al incompetenței sale prin PNRR. Spre deosebire de țările europene unde aceste planuri înseamnă redrezare și dezvoltare, în România PNRR aduce sărăcie și austeritate, respectiv taxe mai mari, înghețări și tăieri de venituri deghizate în reforme. Orice zi în funcția de ministru al Fondurilor Europene înseamnă agravarea situaiei României, iar România are nevoie de un om competent capabil să nu irosească șansa țării noastre de a utiliza inteligent fondurile europene pentru dezvoltare și bunăstare”, a concluzionat Dan Șlincu.