Prima pagină » Beneficiile ceaiului de chimen pentru sanatate
Economic Știri locale

Beneficiile ceaiului de chimen pentru sanatate

Chimenul, unul dintre cele mai vechi condimente folosite in intreaga lume, poate fi utilizat si sub forma de ceai. Ceaiul de chimen are numeroase actiuni benefice asupra sanatatii. De la probleme digestive, pana la prevenirea sau tratarea unor boli si afectiuni grave, ceaiul de chimen are efecte deosebite. Despre toate aceste beneficii, dar si despre alte aspecte legate de ceaiul de chimen, vei afla prin intermediul acestui articol.

Despre chimen

Chimenul sau „condimentul lumii antice”, este un condiment recunoscut si utilizat la nivel mondial. I se mai spune „condimentul lumii antice”, deoarece este cunoscut de peste 5000 de ani. De asemenea, aceasta denumire mai are legatura cu cantitatile mari de chimen gasite in piramidele egiptene.

In Grecia Antica, chimenul era simbol al succesului, iar romanii il foloseau pentru aromarea carnii. Gustul sau usor iute si amarui, ofera o savoare deosebita preparatelui din carne.

In Evul Mediu, chimenul a devenit simbol al credintei si al fidelitatii. In prezent, in Germania inca mai este considerat astfel. Dovada fiind semintele de chimen pe care mirii si le ofera reciproc, in semn de fidelitate unul fata de celalalt.

Tot in Germania, in anul 2016, chimenul a fost declarat planta anului. Aceasta „distinctie” a fost acordata de catre Cercul de Studiu „Istoria dezvoltarii plantelor medicinale”, de la Universitatea din Wuerzburg.

In Romania, chimenul mai este cunoscut cu denumirea de secarea. Conform unora, chimenul mai poate fi numit si chimion, insa cele doua plante/condimente, sunt total diferite.

Chimenul isi are originea in tarile din zona de est a Mediteranei si din nordul Egiptului. In prezent este cultivat in aproape toate colturile lumii, in tari insorite, usor secetoase, cu soluri bine drenate, argiloase si uscate.

Planta de chimen poate ajunge la o inaltime de 20 – 30 centimetri, cu frunzele dispuse ramificat, ca cele ale mararului. Fructele, pe care se pare ca le numim eronat seminte, au un gust si miros puternic, precum anasonul.

Chimenul reprezinta o foarte buna sursa de fibre, antioxidanti, minerale si vitamine.

In compozitia chimenului se gasesc: luteina, caroten, fier, cupriu, calciu, potasiu, seleniu, mangan, magneziu, niacina, tiamina, vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina E, vitaminele B1, B2, B3, B6, B12.

Beneficiile ceaiului de chimen

Inca din cele mai vechi timpuri, ceaiul de chimen era consumat pentru a reduce problemele digestive. De asemenea, era utilizat pentru a trata raceala si gripa, insotite de tuse severa.

In prezent, chimenul este in continuare apreciat in medicina naturista, ajutand la tratarea anerexiei, a hemoroizilor, bronsitei, colicilor intestinali sau reglarea menstruatiei. Pe langa toate aceste beneficii, ceaiul de chimen te mai poate scapa de o multime de probleme de sanatate.

Benefic impotriva problemelor digestive: regleaza aciditatea sucului gastric, reduce constipatia, regleaza tranzitul intestinal.

Combate simptomele hemoroizilor: fibrele si proprietatile antibacteriene sunt utile in combaterea si tratarea simptomelor hemoroizilor.

Intareste sistemul imunitar: cantitatea mare de fier si de vitamine din chimen ajuta la intarirea sistemului imunitar, pregatindu-l sa „lupte” impotriva radicalilor liberi, responsabili de aparitia anumitor boli.

Combate simptomele anemiei: fierul regasit in chimen combate anemia si simptomele acesteia, printre care oboseala excesiva, stresul, disfunctia cognitiva.

Benefic mamelor care alapteaza: calciul si fierul regasite in chimen stimuleaza secretia de lapte.

Combate parazitii intestinali: chimenul are proprietati vermifuge, ceea ce il face sa fie de folos pentru a combate parazitii intestinali.

Benefic impotriva tulburarilor respiratorii: chimenul elimina prin tuse sau stranut flegma si mucusul din tractul respirator, datorita actiunii expectorante pe care o are.

Util pentru reducerea kilogramelor in plus: ceaiul de chimen este un bun detoxifiant natural, ajutand in acelasi timp la pierderea in greutate.

Mod de preparare a ceaiului de chimen

Pentru a prepara ceai de chimen ai nevoie de aproximativ 300 ml apa si de o lingurita de seminte de chimen. Modul de preparare a ceaiului de chimen este foarte simplu, doar ca trebuie sa parcurgi cativa pasi:

  • pune semintele in ibric si lasa-le la incalzit pentru aproximativ 5 – 10 secunde
  • adauga apa
  • lasa ceaiul sa clocoteasca, apoi ia-l de pe foc si acopera-l, lasandu-l sa se odihneasca cateva minute
  • strecoara ceaiul si serveste-l fierbinte, simplu sau cu miere

Alte intrebuintari ale chimenului

Pe langa ceaiul de chimen, a caror beneficii le-ai descoperit deja, acest condiment stravechi mai este utilizat si sub alte forme.

Se pare ca in prezent chimenul este din ce in ce mai folosit in industria cosmetica. In acest sens, chimenul este inclus in compozitia unor creme si unguente cu rol de hidratare a pielii.

De asemenea, chimenul mai este folosit in industria parfumurilor.

Pe langa aceste intrebuintari, din chimen se mai pot produce diverse uleiuri volatile sau pentru uz extern, dar si tinctura de chimen.

Contraindicatii si reactii adverse ale ceaiului de chimen

Ceaiul de chimen provoaca reactii adverse daca este consumat in exces. Astfel, poate duce la probleme digestive, de tipul spasmelor.

Totusi, el mai este contraindicat femeilor insarcinate, deoarece consumat in exces in aceasta perioada, poate provoca avort spontan.

Nici copiii de varsta mica nu ar trebui sa consume ceai de chimen. Le poate provoca reactii asemanatoare cu crizele de epilepsie.

Persoanele alergice la chimen ar trebui sa evite si ceaiul facut din aceste seminte. In cazul acestor persoane, cele mai comune simptome sunt mancarimile si inrosirea pielii.