Prima pagină » CJ vrea să cumpere un teren de 48.000 euro și o clădire infestată cu bacilul Koch cu 300.000 euro
Administrație Știri locale

CJ vrea să cumpere un teren de 48.000 euro și o clădire infestată cu bacilul Koch cu 300.000 euro

 





Județul Botoșani a rezolvat problema drumurilor, a racordat toate localitățile la apă, canalizare și gaz metan și nu mai are pe ce să cheltuiască banii, motiv pentru care își propune să cumpere la prețuri uriașe proprietăți pentru care ar urma să mai arunce cantități mari de bani pentru a le face funcționale.

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a prupus cumpărarea Conacului Alexandrescu din Guranda, fostul spital TBC, cu prețul de 300.000 euro. Proprietatea conține, pe lângă fostul conac și 16 hectare de teren, inclusiv luciu de apă, dar are o problemă mare, clădirea conacului fiind infestată cu bacilul Koch, acolo funcționând până prin 2009-2010 un fost sanatoriu TBC.

Clădirea fostului conac este extrem de degradată, iar în țările dezvoltate din punct de vedere financiar clădirile infestate cu bacilul Koch sunt distruse prin explozie deoarece costurile pentru a scăpa imobilele de acest bacil sunt uriașe.

 

 


Propunerea Doinei Federovici nu a trecut de votul plenului Consiliului Județean și liderul PSD nu a ratat ocazia de a acuza consilierii județeni PNL că se opun dezvoltării județului, deși nu a anunțat și un proiect concret pe care al vrea să îl dezvolte la Guranda dacă ar fi cumpărat cu 300.000 euro conacul. Mai mult decât atât, dacă ar costa 3000 de euro hectarul de teren în Guranda, prețul terenului ar fi de 48.000 euro pentru suprafața de la Conac, iar clădirea degradată și infectată cu bacilul Koch sigur nu valorează 252.000 euro, în ciuda dimensiunii și frumuseții imobilului. 

 

Liberalii au răspuns acuzațiilor președintelui CJ prin Viorel Iliuță, liderul grupului consilierilor județeni PNL.

 

”Ce omite să spună președintele CJ, doamna Doina Federovici, sunt motivele pentru care liberalii au voat împotriva proiectului de hotărâre privind exercitarea dreptului de preempțiune privind achiziția Conacului Alexandrescu, din satul Guranda, comuna Durnești.

Proprietarii acestui obiectiv încearcă de peste 20 de ani să vândă proprietatea și fiindcă nu au reușit, au tot lăsat la preț. În acest timp, proprietatea s-a degradat foarte mult, nimeni nu a mai făcut vreo lucrare de întreținere. Proprietatea este scoasă de mult la vânzare prin Sothesbys, dar nu s-a găsit niciun cumpărător.

Fiindcă acolo a funcționat Sanatoriul Guranta, este știut faptul că bacilul Koch, care provoacă tuberculoza, este rezistent zeci de ani în pereții clădirii, în tencuială și în profunzime, dar și în pământ. În Occident, după 7-8 ani, spitalele care tratează aceste boli sunt puri și simplu dinamitate, iar noi vrem să facem acolo turism?

Dacă doamna președinte al CJ avea în planul său de management al județului reabilitarea acestui obiectiv, de ce nu s-a preocupat de întocmirea unui studiu de oportunitate a dezvoltării turismului în zona Durnești-Guranda, ca prim pas în realizarea unui proiect de investiții? Cum trebuie procedat corect? Întâi cumpărăm și apoi vedem ce facem sau taman invers? ”, a declarat Viorel Iliuță.