Prima pagină » Liberalii nu o lasă pe Federovici să dubleze costurile unui drum pentru a acoperi fosta conducere PSD a CJ
Administrație Știri locale

Liberalii nu o lasă pe Federovici să dubleze costurile unui drum pentru a acoperi fosta conducere PSD a CJ



 


Costurile cu care Consiliul Județean ajunge să modernizeze drumurile județene crește de la an la an, iar în 2021 ba chiar se dublează față de anii trecuți.

Conducerea PSD a Consiliului Județean Botoșani a propus un proiect prin care solicită aproape dublarea costurilor pentru modernizarea drumului județean Vorona-Oneaga-Pădureni, undeva la peste 12 kilometri de drum.

Licitația pentru modernizarea acestui drum a fost câștigată de Transporturi Auto pentru suma de 18 milioane lei în decembrie 2018, iar acum, la propunerea Doinei Federovici, CJ vrea să suplimenteze fondurile cu încă 14 milioane de lei, adică aproape 3 milioane de euro. În total, cei 12 kilometri de drum vor costa peste 6 milioane de euro.

Consilierii județeni PNL nu au votat acest proiect de dublare a costurilor privind modernizarea drumului județean, fără a se opune proiectului în sine. Aceștia au anunțat că județul are nevoie de investiții, dar nu de investiții la prețuri obscene pentru puterea economică a județului și mai ales în condițiile în care avem atât de multe drumuri județene care așteaptă modernizarea și care nu vor beneficia de resursă financiară atât timp cât se dublează sumele alocate la proiectele în derulare dar nefinalizate.



Consilierii județeni liberali susțin că proiectul modernizării reprezintă un eșec al fostei conduceri PSD a CJ Botoșani pe care actuala conducere vrea să îl dea uitării băgând adânc banii în buzunarele botoșănenilor de rând pentru a avea cu ce să dubleze sumele pentru un drum la care inițial costurile din banii locali trebuiau să fie minime.

”Așa cum m-am exprimat și în plen, noi nu suntem împotriva modernizării infrastructurii județului, cu atât mai puțin a acestui drum. Dacă eram împotrivă, votam ca atare, împotrivă. Dar nu poți să nu remarci și să nu sancționezi risipa din banii publici, de care se face vinovat vechiul executiv al Consiliului Județean. Ne-am întrebat din ce motive această lucrare bugetată în 2017, când contribuția proprie a județului era de doar 635.000 lei, adjudecată cu un an mai târziu nu s-a executat în 2019, atunci când contribuția proprie a județului ajunsese la suma de 844.000 lei? Ce a făcut Consiliul Județean PSD în acest timp? De ce nu a reziliat contractul cu firma intrată în insolvență abia în decembrie 2020, a cărui durată era de, citez: ”maxim un an, dar poate fi redusă la 8 luni”, dacă în 2 ani de zile constructorul nu a reușit să deconteze decât 7,5% din valoarea contractului? De ce să faci o lucrare cu 14 milioane de lei în plus? Pentru că cineva a dormit și nu a luat măsurile legale de reziliere a contractului și de penalizare a antreprenorului? Cele 14 milioane de lei în plus vor fi plătite din banii noștri, a plătitorilor de impozite și taxe”, a declarat Viorel Iliuță, liderul grupului consilierilor județeni PNL Botoșani.