Prima pagină » Președintele CJ Botoșani a început să promoveze meșterii din … Suceava
Administrație Știri locale

Președintele CJ Botoșani a început să promoveze meșterii din … Suceava




Promovarea tradițiilor locale este o obligație pentru administrațiile locale, iar primarii și președinții de Consiliu Județean ar trebui să fie printre cei mai activi pentru că au cea mai mare expunere mediatică din instituțiile pe care le conduc. 

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a reușit, încă de acum vreo 12 ani, să transforme Bucovina în brand turistic, prin promovare și investiții. 

După ultimii 4 ani dezastru din punct de vedere al realizărilor de orice fel la nivelul Consiliului Județean Botoșani, în care s-au adâncit decalajele de dezvoltare față de celelalte județe, noul președinte al CJ, Doina Federovici pare să fi început o campanie de promovare, doar că a greșit județul. 



 

 

 

Federovici pune umărul la promovarea județului Suceava, uitând că ea conduce CJ Botoșani. 

Pe pagina de Facebook a Doinei Federovici, în care se precizează că este președintele PSD Botoșani, a fost postată o poveste legată de măiestria fierarilor, despre mitul legat de norocul potcoavei, despre tradițiile din jurul fierăritului. 

La finalul poveștii, însoțită de fotografii, vine și o precizare ”P S. Gospodarului și atelierul din imagini îl găsiți în Suceava, satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviței.”. 

Președintele CJ Botoșani nu a găsit în tot județul pe care ar trebui să îl administreze și să îl promoveze un fierar, nu a găsit în niciun sat din județ o fierărie. 

Asta nu înseamnă că toți botoșănenii de la sate care au cai merg cu caii la potcovit tocmai în Suceava, ci faptul că președintele CJ Botoșani este greșit informat. 

De ce nu are Botoșani o strategie de promovare ca județ? Pentru că persoanele desemnate de noi să conducă nu știu ce au în județ!

Vă redăm integral postarea Doinei Federovici, președintele CJ Botoșani, de promovare a județului Suceava. 



#Povestea_unei_potcoave_norocoase.

#Drag_de_satul_românesc!

Românii au cam uitat tradițiile legate de potcoava norocoasă, dar pe vremuri nu era casă pe la țară fără potcoave atârnate deasupra porților și ușilor de la intrare. Oamenii știau că potcoava de fier îi apără de necazuri, dușmani și duhuri rele.

Potcoava meșterită din fier, călită în foc și purtată pe drumuri lungi de cai, era considerată un simbol al puterii, al rezistenței și al protecției. Meseria fierarilor în sine era considerată cu multe veacuri în urmă o meserie foarte grea, dar norocoasă. Cine o învăța, avea parte de bunăstare toată viața. Așa se face că

potocoavele meșterilor fierari au căpătat în timp o aură protectoare. Și apoi, se întâmpla atât de rar să găsești o potcoavă pierdută de vreun cal, că este un adevărat noroc și este musai să o aduci acasă și să o bați în cuie la poartă.

P S. Gospodarului și atelierul din imagini îl găsiți în Suceava, satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviței.

Sursă foto: Cezar Anitei”

SURSA: Pagina de Facebook: Federovici Doina – Președinte PSD Botoșani