Prima pagină » Alin Alexuc, campionul european la lupte, a devenit Cetățean de onoare al comunei Răchiți
Administrație Știri locale

Alin Alexuc, campionul european la lupte, a devenit Cetățean de onoare al comunei Răchiți



Botoșăneanul campion european la lupte greco romane, Alin Alexuc, a primit titlul de Cetățean de onoare al comunei Răchiți.

Primarul Florin Bulgaru a fost cel care i-a înmânat celebrului sportiv titlul de Cetățean de onoare după ce Consiliul Local a aprobat proiectul său de hotărâre în acest sens.

La ședința CL Răchiți a participat atât mama lui Alin Alexuc, cât și Ion Asaftei, antrenorul care l-a descoperit pe Alin Alexuc.

 



 

”Sunteți cetățean de onoare al comunei noastre, vă mulțumim. Simbolic aveți cheia comunei și un premiu din partea comunității locale”, i-a spus primarul Florin Bulgaru cunoscutului sportiv. În motivarea proiectului de hotărâre de CL, Bulgaru a precizat că s-a decis să îi confere titlul de Cetățean de onoare campionului Alin Alexuc pentru că își are originile în satul Roșiori, comuna Răchiți, și pentru că va duce numele comunei, al județului și al țării la Olimpiada de la Tokyo din 2021.

 

”Vă mulțumesc frumos pentru acest titlu. Eu voi munci în continuare pentru performanța Botoșaniului. Vacanțele de vară mi le petreceam în Roșiori, părinții mei sunt de acolo, am crescut acolo, m-am jucat pe ulițele satului și nu îmi doresc decât să muncesc, să îmi văd de treaba mea și să aduc o medalie de la jocurile olimpice care se vor ține anul viitor”, a declarat, în fața aleșilor locali, campionul european Alin Alexuc.

Totodată, sala de sport care a început să fie construită în comuna Răchiți va purta numele lui Alin Alexuc la propunerea primarului Florin Bulgaru.



 

Prezentarea lui Alin Alexuc Ciurariu pe Wikipedia

S-a apucat de lupte la vârsta de zece ani pentru că acest sport era popular în cartierul său.[2] S-a pregatit la CS Botoșani sub îndrumarea antrenorului Ioan Asaftei.

După cinci ani a devenit vicecampion național la cadeți, apoi campion național în anul următor. În 2007 a câștigat Cupa României la juniori și a devenit vicecampion european la cadeți.[3] În anul următor s-a alaturat lotului național de seniori,[2] devenind în 2009 campion național în această categorie.[3]

În 2010 a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de juniori de la Budapesta în cadrul categoriei 96 kg, după ce a fost învins în finală de rusul Islam Magomedov. Pentru acest rezultat a fost desemnat cel mai bun luptător român al anului de forul național de specialitate.[4]

În 2011 și-a schimbat categoria de greutate, urcând la 120 kg, dar a fost eliminat în sferturile de finală la turneele preolimpice de la Sofia și de la Taiyuan. A coborât din nou la categoria de 96 kg, în care a câștigat turneul preolimpic de la Helsiniki.[5] A fost singurul luptător român de greco-roman la Jocurile Olimpice din 2012, unde a pierdut chiar din fază de călificari cu bulgarul Elis Guri.[6]

În 2015 s-a clasat pe locul 5 la categoria de 98 kg din cadrul Campionatului Mondial găzduit de orașul Las Vegas. Astfel a fost primul luptător român care s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2016.[7] La Rio de Janeiro a ajuns în sferturile de finală, unde a fost învins de armeanul Artur Aleksanian, scorul fiind 0–8. Totuși, acesta s-a calificat ulterior în finală, ceea ce i-a dat lui Alexuc acces la recalificări. A trecut de italianul Daigoro Timoncini, dar a pierdut în meciul pentru bronz cu turcul Cenk İldem,[8] care îl învinsese deja pe el în același stadiu al competiției și anul precedent la Las Vegas.[9]

În anul 2020 el a devenit campion european la categoria 130 de kilograme.