Prima pagină » Centrul Europe Direct Botoșani marchează online ziua de 9 mai, Ziua Europei
Administrație Știri locale

Centrul Europe Direct Botoșani marchează online ziua de 9 mai, Ziua Europei

În fiecare an Centrul Europe Direct Botoșani marchează în cadru festiv ziua de 9 mai, Ziua Europei.

 

Anul acesta, spre deosebire de ceilalți  ani anteriori,  manifestările vor avea un caracter aparte: se vor desfășura online sau în modalități care să se înscrie regulilor stării de urgență.

 

”Un Botoșani verde într-o Europă verde”

 

Primul ciclu de activități este un concurs de fotografie, desene, eseuri, clipuri video, cu titlul ”Un Botoșani verde într-o Europă verde”. Pe tema concursului a scris un articol Karina Todireanu în publicația Telebuzz și am primit acordul să preluăm articolul:

 



 

 

Surprinde natura –  sărbătorește Europa

 

Afiș realizat de Theona Adomnoae

 

”Centrul Europe Direct Botoșani îi provoacă  pe copiii și tinerii botoșăneni la un nou concurs, de data aceasta, unul în vreme de pandemie, de acasă. Competiția organizată în parteneriat cu centrul de voluntariat B. O. M. D al Asociatiei Buzzmedia se adresează, în mod special, celor pasionați de fotografie, de desen sau de scris. Totul are ca scop marcarea zilei de 9 mai, Ziua Europei.

Cei care doresc să participe la concurs trebuie să realizeze creații de orice fel, fotografie, eseu sau o pictură, care să ilustreze tema propusă – Un Botoșani verde într-o Europă Verde trimise pe adresa voluntariatbomd@gmail.com

Materialele vor fi postate pe pagina de facebook Europe Direct Botoșani  iar premiile vor fi acordate în funcție de vizualizări, numărul de aprecieri, numărul de comentarii și distribuiri, după cum ne-a declarat coordonatorul Europe Direct Botoșani, Radu Căjvăneanu.

Termenul de trimitere a lucrărilor este 9 mai.

Concursul se desfășoară pe două categorii, respectiv copii până la 12 ani și tineri peste 12 ani. În cazul fotografiilor, va fi și o sectiune a fotografilor experimentați ai Botoșaniului.

Premiile vor fi în valoare de 100 de lei pentru fiecare categorie de vârstă, dar și tricouri, umbrele, sacoșe din material reciclabil, agende și publicații de la Comisia Europeană.

“Concursul pe tema “Botoșani verde în Europa Verde” , este o idee marca Europe Direct Botoșani, lansată cu scopul de a cunoaște care este viziunea tinerilor despre Pactul ecologic european și cum văd aceștia problemele ecologice la nivel județean și național. Chiar și în vreme de pandemie, tinerii botoșăneni s-au arătat interesați de a posta pe rețelele de socializare imagini cu frumusețea naturii pe timp de primăvară, de aici pornind și ideea principală a concursului. Am văzut în materialele tinerilor, numeroase aspecte din natură, surprinse cu talent de acolo de unde au avut acces: de la fereastra apartamentului sau din grădină. Atunci mi-am zis: hai să facem un concurs pentru a marca în acest mod ziua de 9 mai, Ziua Europei”, declarat Radu Căjvăneanu, organizatorul concursului.

 



 

 

Centrul de Voluntariat B.O.M.D (Botoșani, orașul meu drag) s-a alăturat, ca partener, concursului, prin implicarea directă a voluntarilor. “Centrul de Voluntariat B.O.M.D s-a alăturat acestei acțiuni, deoarece este un moment bun de a-și dezvolta abilitătile de fotograf atât pentru voluntarii noștri printre care avem foarte mulți pasionați de fotografie, cât și pentru colegii noștri pe care urmează să-i informăm despre acțiune. Noi iubim natura și dorim prin aceasta activitate să-i facem pe oameni s-o iubească mai mult. În plus, avem o colaborare frumoasă de ani de zile cu Europe Direct și ne plac provocările venite din partea lor”, a  spus Denisa Sandu, coordonator de proiecte și activități.

 

”Start spre Europa –  Sport mișcare in izolare”

 

În parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv Botoșani în cadrul proiectului școlar ”Școli –  Ambasador ale Parlamentului European” se  desfășoară  concursul de clipuri video ”Start spre Europa –  Sport mișcare in izolare”. Câteva elemente din regulamentul concursului: 

 

  • participanții vor realiza un clip video cu durata de maximum un minut care să respecte tematica acestui concurs 
  • clipurile video se trimit pe adresa liceului sportiv Botoșani epas.lpsbt@gmail.com  până la data de 8 mai cu subiectul ”Concurs Start spre Europa ediția a doua”
  •  concurenții își vor înscrie numele, prenumele, școala și profesorul coordonator
  •  în filmuleț trebuie să apară persoana participanților (nu se trimit țe clipuri video cu alte persoane)
  •  pot participa la concurs elevi cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani 
  • fiecare participant va trimite un clip video cu exerciții fizice executate în casă, în curte, grădină din perioada pandemiei
  •  jurizarea va fi realizată de o comisie formată din reprezentanți ai Liceului cu program sportiv și reprezentanți ai elevilor 
  • se va ține cont de corectitudinea execuției, originalitatea exercițiului, impactul vizual asupra privitorului
  • rezultatele vor fi anunțate pe data de 9 Mai pe contul de Facebook al Liceului cu program sportiv 
  • toți participanții vor primi diplome de participare iar cele mai reușite clipuri video vor fi premiate de Centrul Europe Direct Botoșani partener al evenimentului.

 

”Hoinar prin Europa: trecut, prezent și viitor”

 

Un alt concurs realizat, de asemenea, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv Botoșani este concursul om online ”Hoinar prin Europa: trecut prezent și viitor” – ediția a doua 2020.  Concursul se desfășoară  în perioada 4-9 Mai  2020, în cadrul proiectului ”Școli Ambasador ale Parlamentului European”. Fiecare participant va trimite câte trei fotografii care să ilustreze tematica acestui concurs: una din trecut, una din prezent (din izolare) și una dintr-un posibil viitor (unde se vede ajuns după perioada pandemiei). Jurizarea va fi realizată de o comisie formată dintr-un reprezentant al Liceului cu Program Sportiv și un fotograf profesionist. Se va ține cont de originalitatea ideii, claritatea mesajului transmis, impactul vizual asupra privitorului. Rezultatele concursului vor fi anunțate pe contul de Facebook al Liceului cu program sportiv Botoșani.  Toți participanții vor primi diplome iar cele mai reușite fotografii vor fi premiate de Centrul Europe Direct Botoșani. 

 

Întâlniri și concursuri cu tineri la Trușești 

 

Ambasadorii juniori ai proiectului EPAS ”Școli Ambasador ale Parlamentului European în România”de la Liceul Demostene Botez din Trușești anunță o activitate de interes pentru celebrarea zilei de 9 mai cu titlul ”Sunt solidar cu Uniunea Europeană”.  În cadrul activității se va desfășura un concurs cu premii pe două secțiuni:  

  • Secțiunea A: postere și afișe ● secțiunea B: eseuri. Elevii Liceului Demostene Botez Trușești sunt invitați să colaboreze cu materiale în conformitate cu tema activității putând să le trimită la adresa de email ines_balanescu2001@yahoo.com până la data de 10 mai 2020. Centrul Europe Direct Botoșani este pregătit de asemenea cu premii. 

 

Centrul Europe Direct Botoșani adresează mulțumiri profesorilor și îndrumătorilor care au acordat sprijin în conceperea și realizarea acestor activități: Prof. Carmen Ciobanu, Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Prof. Anca Melinte, Grupul Școlar ”Demostene Botez” Trușești precum și jurnalistei Ioana Matfeev, indrumatoarea tinerilor de la asociația BuzzMedia.