Prima pagină » VIDEO 938.000 euro pentru scanarea catacombelor din centrul vechi și un muzeu multimedia într-un beci vechi de sute de ani
Administrație Știri locale Visit Botoșani

VIDEO 938.000 euro pentru scanarea catacombelor din centrul vechi și un muzeu multimedia într-un beci vechi de sute de ani

Centrul vechi al municipiului Botoșani va fi unul dintre cele mai atractive din țară în urma unei investiții cu fonduri europene. Primăria Botoșani și municipalitatea din Ivano Frankivsk, Ucraina, au semnat un contract de finanțare europeană care să pună în valoare centrele istorice din cele două orașe. 

Fondurile transfrontaliere de 938.000 euro din acest proiect vor fi folosite de primăriile celor două municipii pentru a scana beciurile din centrele istorice ale orașelor, centre istorice care seamănă izbitor de mult. 

”Totul a plecat de la o fotografie pe care am văzut-o și am crezut că este din Botoșani, dar era centrul vechi din Ivano Frankivsk, Ucraina”, a declarat primarul Cătălin Flutur. 

 

 

 



 

 

Legendele urbane din jurul beciurilor din centrul vechi din Botoșani sunt multe, fascinante și pleacă de pe vremea lui Ștefan cel Mare. 

Va fi pentru prima oară când se va cerceta științific, cu mijloace moderne, cât de reale sunt aceste beciuri. 

”Felicit colegii din Primărie care lucrează la proiecte pentru că am reușit să avem atât un proiect cu republica Moldova, cu Bălți, cât și unul cu Ucraina. Este un proiect cultural, avem partener Direcția de Cultură, de asta domnul Dănuț Huțu este prezent. 

Vom înființa un muzeu multimedia al diversității culturale din Botoșani, dar pentru prima dată, cu mijloace moderne, vom face o scanare a beciurilor din zona centrală Nu știam niciodată ce se întâmplă cu ele, câte sunt, unde sunt, sunt legende cu aceste beciuri. Ulterior să le punem în valoare și La mai toate proiectele noastre ulterioare sigur vom ști cum să procedăm în momentul în care se va dori să fie ample investiții, mai ales în zona centrală”, a declarat primarul Cătălin Flutur

 

 



 

 

Valoarea totală a proiectului este de 938.000, iar municipiul Botoșani va beneficia de  520.000 euro. 

Viitorul muzeu multimedia, la nivelul anului 2020, va fi amenajat într-un beci mare dintr-o clădire aflată peste drum de Catedrala Uspenia, unde vor fi mai mult proiecții video despre istoria multiculturală a Botoșaniului, în care se întrepătrund influențele comunităților evreiești, armenești, lipovenești și rrome. 

Primăria va cartografia beciurile din centrul istoric, unele dintre ele, așa cum s-a dezvăluit la diversele șantiere din zonă, aflate și pe două sau chiar trei nivele, iar pe cele mai bune le va consolida pentru a le valorifica turistic. 

Primarul Cătălin Flutur a semnat astăzi, ora 12.00, în sala de ședințe a Consiliului Local, Contractul de finanțare pentru proiectul ”Întoarcerea la rădăcinile noastre comune” finanțat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, realizat de Municipiul Botoșani în parteneriat cu Municipul Ivano Frankivsk. A participat din partea BRCT Suceava, directorul Cezar Grozavu.