Prima pagină » Aeolus 1, parcul eolian de 100 MW pe malul Prutului propus pentru o finanțare europeană de 100 milioane euro 
Economic Știri locale

Aeolus 1, parcul eolian de 100 MW pe malul Prutului propus pentru o finanțare europeană de 100 milioane euro 

O investiție într-un parc eolian cu o putere instalată de 100 MW în județul Botoșani figurează pe lista proiectelor propuse pentru a obține o finanțare europeană de 100 milioane euro prin mecanismul 10d – Fondul de Modernizare. 

Proiectul din Botoșani, care va fi implementat în comuna Mitoc, pe malul râului Prut, are o putere instalată car reprezintă aproape 10% din puterea instalată a proiectelor de energie din surse regenerabile propuse din România pentru finanțarea prin mecanismul 10d – Fondul de Modernizare. 

Compania care vrea să deruleze investiția a cumpărat terenurile din Botoșani încă din 2008-2010 și a obținut autorizație de construire încă din 2013. 

 

 



 

 

 

”La fel, și IWE este trecută pe listă, cu proiectul mai vechi al unui parc eolian de 100 MW în Botoșani, denumit Aeolus 1, care presupune o investiție de 100 de milioane de euro”, scrie Economica.net în articolul cu titlul ”EXCLUSIV LISTA proiectelor în energie regenerabilă din România pe care investitorii vor să le deruleze prin fonduri europene – mecanismul 10 d”. 

 

Firma care vrea să deruleze proiectul de la Mitoc este Internațional Wind Energy Botoșani S.R.L. București. 

Potrivit autorizației de construcție emisă în 2013 de Consiliul Județean Botoșani, proiectul prevede Amenajare parc eolian AEOLUS 1 în comuna Mitoc, reabilitare drumuri de exploatare și construire rețea electrică subterană de alimentare cu energie electrică la parc eolian AEOLUS 1. 

 

 



 

 

 

Raportul de mediu pentru acest proiect prezintă că parcul eolian va fi compus din turbine eoliene, drumuri acces, retele transport energie electrica, statie de colectare si transformare energie electrica si este propus a se amplasa in comuna Mitoc, județul BOTOSANI.

 

Investiţia “PARC EOLIAN – AEOLUS 1 situat in extravilanul com. Mitoc, jud. Botosani”, va fi alcatuita din 46 turbine eoliene cu putere instalata de 2.5- 3Mw, cu o putere totala instalata de 115-138 MW . Terenurile analizate in PUZ, reprezinta suprafete mari din comuna si au fost impartite in mai multe zone:

Zona 1 situata in partea de nord-vest a comunei si a satului Horea, la limita teritoriului administrativ al comunei Cotusca, pe ambele parti ale DN 24C are o suprafata de 53,65 ha;

Zona 2 situata in partea de centru a teritoriului administrativ, intre localitatile Mitoc si Horea si DN 24C are o suprafata de 508,02 ha;

Zona 3 situata in partea de sud est a teritoriului administrativ, pe ambele parti ale DN 24C si DJ 294A si la limita teritoriului administrativ al comunelor Manoleasa si Avrameni,are o suprafata de 734,10 ha

Suprafata totala a parcului eolian este de 1295,80 ha