Prima pagină » FOTO A deschis în Centrul Vechi un atelier de dulciuri fine. A învățat bucătăria și cofetăria în Italia și a fost chef 10 ani
Economic Știri locale

FOTO A deschis în Centrul Vechi un atelier de dulciuri fine. A învățat bucătăria și cofetăria în Italia și a fost chef 10 ani

În Centrul Vechi, în cea mai frumoasă zonă a municipiului Botoșani, se găsește și singurul atelier de dulciuri din oraș, unde cofetăria este la rang de artă.

Are 40 de ani, a fost bucătar chef timp de 10 ani, a învățat bucătăria și cofetăria în Italia, iar de câteva luni și-a deschis primul atelier de dulciuri din oraș, ”Oti – atelier de dulciuri fine”, în cea mai frumoasă zonă a urbei, Centrul Istoric.

Este vorba despre Adrian Ionuț Cuciureanu, cel care a fost timp de câțiva ani chef bucătar la unul dintre cele mai apreciate restaurante din Botoșani.

 

 




 

A dat confortul statutului de angajat cu venit foarte bun și cu o căutare mare pe piață și a făcut pasul spre antreprenoriat, cu toate riscurile care vin la pachet.

Adrian Cuciureanu a făcut în vara lui 2019 pasul spre antreprenoriat când a format un plan de afaceri având ca bază pasiunea sa pentru torturile și prăjiturile de foarte bună calitate și a accesat o finanțare prin Start-UP Nation.

Numele atelierului de dulciuri fine Oti vine de la Otilia, numele fetiței lui Adrian Cuciureanu, prin care vrea să transmită încredere oricărei persoane trece pragul acestui atelier pentru că prăjiturile și torturile făcute la Oti sunt în primul rând create pentru a putea fi mâncate fără niciun risc de propriul său copil.

Asta întărește vorba pe care Adrian Cuciureanu a aflat-o de la alt curajos în business care are o afacere în Centrul Istoric: ”În Centrul Vechi vine doar cine are de oferit ceva”. Și vorba este adevărată, pentru că lipsa unei strategii a autorităților pentru această zonă pentru a rezolva problemele create de o anumită etnie a fugărit botoșănenii și cei care ajung acolo merg doar pentru calitatea serviciilor sau bunurilor oferite de cei atrași de clădirile superbe și care au încăpățânarea să demonstreze că ei pot.

 



Pasiune finisată în Italia

”Eu școala mi-am făcut-o în Italia, iar în restaurantele în care lucram mă puneau să fac dulciurile. Făceam partea de aperitive, felul doi, dar mă puneau să fac dulciurile. În general în Italia și în general bucătarilor nu le place să facă dulciuri. Este o chestie total diferită față de ce fac ei. Ei spun că nu vor să amestice cofetăria cu bucătăria, este o chestie unică. Dulciurile de restaurant nu sunt ca cele de cofetărie. Eu sunt pasionat de dulciuri, nu doar să le văd și cred că dacă nu mănânci dulciuri nu ai cum să faci dulciuri. Garantat 100%. Nu este doar zahăr și atât. Față de bucătărie diferența este cântarul. În bucătărie este posibil să arunci totul în oală și să îți iasă ceva, iar aici nu merge așa. Aici sunt niște balanțe pe care nu ai cum să le strici dacă vrei ceva bun”, a declarat Adrian Cuciureanu.

A fost bucătar timp de 10 ani, iar în ultimii doi ani a studiat doar partea de cofetărie, a citit cărți, a urmărit seminarii online și a exersat foarte mult. Torturile făcute de Adrian Cuciureanu la fostul restaurant unde a lucrat erau considerate ceva ce nu poate fi ratat la o masă luată în oraș.

El era unul dintre cei mai buni bucătari și veniturile sale erau pe măsura faimei… dar ceva lipsea.

”Mi-am dat seama că de fapt nu este ce caut eu în acest oraș. Bucătăria aici este un măcel, eu venind dintr-o altfel de bucătărie, cu alte tendințe, cu alte mentalități a bucătarilor.

Oricine ar trebui să mănânce un dulce. Aici nu este că e în sânge, că nu e în sânge, carnea e făcută sau nu, aici este vorba despre gust și mai puțin zahăr. Din păcate, în multe prăjituri se simte doar zahărul”, a completat fondatorul ”Oti – atelier de dulciuri fine”.

 

 



 

 

Ce aduce nou ”Oti – atelier de dulciuri fine”?

Rugat să descrie diferențele dintre produsele sale și cele existente pe piață dintre ”Oti – atelier de dulciuri fine” și restul cofetăriilor, Adrian Cuciureanu a spus că produsele sale au mai puțin zahăr, în primul rând și prăjiturile sunt diferite față de restul pieței.

”Eu vreau să promovez și produse românești, fructe uscate, prune, mere, pere, nu doar fructul pasiunii și fistic. În general schimb prăjiturile la o anumită perioadă. De când am deschis nu mai am nici jumătate din ele, majoritatea sunt schimbate, diferite pentru că nici nu îmi place să stau un an cu zece prăjituri. Sunt câteva produse pe care le țin și tortul Ote, care este cel mai vândut, care are 72% ciocolată. În prăjiturile mele se va găsi un fruct, ciocolată, o cremă ori de migdale, nuci, alune de pădure, lapte, frișcă, ouă. Nu se găsește nimic altceva. Blaturi, creme, glasaje, decorații, totul este aici făcut, asta este diferența pe care o aduc pe piață”, a precizat Adrian Cuciureanu, adăugând că vrea să vadă și dacă botoșănenii își doresc și altceva decât au avut în ultimii 30 de ani în materie de prăjituri și torturi: ”Sunt prăjituri care au 100 de ani de când se vând, dar trebuie și noutate, iar ce e consacrat deja ar trebui să fie și foarte calitativ”

Cofetarul Adrian Cuciureanu spune că nu mănâncă dulciuri din comerț pentru că au doar zahăr, a testat și produsele câtorva cofetării din Botoșani și a constatat că multe ”nu au treabă cu realitatea”.

De calitatea produselor vă puteți da seama dacă ați mers într-un concediu în străinătate și ați gustat din dulciurile făcute în restaurantele din Italia, Franța sau Belgia, ori din atelierele de cofetărie celebre din București sau alte mari orașe.

 

 



 

 

 

Sunt din ce în ce mai mulți clienți cunoscători

Adrian Cuciureanu spune că mulți dintre cienții ”Oti – atelier de dulciuri fine” sunt fie din categoria celor care vor ceva mai bun, fie dintre cei care au fost și în alte țări și au testat și produse premium acolo.

”Sunt mulți care au mai fost prin afară și au mâncat și spun că e OK! Vor altceva și nu mai vor să mănânce doar zahăr, nu mai vor margarină, nu mai vor prafuri. Clientela se selectează. Vin la mine, merg și în altă parte și apoi vin și îmi spun că au încercat și în altă parte dar nu mai vor să încerce pentru că au fost dezamăgiți. Prăjitura poate e cu un leu mai scumpă sau mai ieftină, dar omul face selecția. Decât să arunci banii, mai bine cumperi ceva bun sau mai bine nu mănânci nimic. Eu așa spun. Eu dacă merg să mănânc o prăjitură și nu îmi place nu mai merg acolo, nici dacă primesc gratis”, a completat Cuciureanu.

 

 



 

 

Linie pentru vegani și pentru diabetici

Se poate bucătăria fără zahăr?

Adrian Cuciureanu spune că se poate, dar produsele nu mai au același gust. Aici intervine balanța de care spunea el la început.

”Se poate fără zahăr, dar nu au același gust. Zahărul este unic în lume. Este o chestie unică de caramelizare. Este zahăr de mesteacăm, dar să îl aduci la același nivel, nu se poate. Se topește, se face un lichid și atât”, spune cofetarul, precizând că nu poți să faci un produs care are caramel decât cu zahăr.

Cu toate acestea, la ”Oti – atelier de dulciuri fine” se găsesc, la comandă, și torturi pentru diabetici, iar în perioadele de post și prăjituri vegane: ”Sunt persoane cu diabet care vin și îmi spun să le fac prăjituri sau torturi. Folosesc zahăr de mesteacăn sau de stevie, nu folosesc făină și reușesc să le fac niște prăjituri deosebit de gustoase care să nu le afecteze glicemia. Le fac doar pe comandă pentru că nu se cumpără în general. Am făcut și pentru vegani cât a fost postul, doar din lapte de soia, fără margarină, fără frișcă vegetală și cu multe fructe, piureuri de fructe și ciocolată neagră. O prăjitură trebuie să fie mai dulce decât un fruct, asta este ideea”.

La ”Oti – atelier  de dulciuri fine” se folosește o frișcă naturală din a cărei componență lipsește caragenanul, un stabilizator contestat.

 

 



 

 

Curajul de a deschide business în Centrul Vechi

Dacă în București, Brașov sau Oradea centrele istorice reprezintă una dintre atracțiile principale, fiind printre cele mai circulate zone, în Botoșani situația este cu totul alta.

Centrul Vechi, deși a fost reabilitat prin fonduri europene, este ocolit de botoșăneni din cauza membrilor unei etnii care de multe ori acționează antisocial.

Cu toate acestea, Adrian Cuciureanu face parte dintr-un grup de antreprenori care au avut curajul să-și ducă investițiile în Centrul Vechi. În jurul ”Oti – atelier de dulciuri fine” se mai găsesc două cafenele, dintre care una în stil american, un restaurant cu mâncare turcească, un atelier specializat doar pe înghețată artizanală, precum și mici business-uri pe zona de servicii.

Așa cum spunea și Cuciureanu, mai toate afacerile deschise în Centrul Vechi se bazează pe calitatea oferită.

”Am știut că e riscant aici. Dar eu am vrut într-o casă veche, într-un loc unde să fie istorie pentru că nu aș fi vrut ceva cu termopan. Am vrut pe un stil al meu, să fie amenajat ca la mine acasă, să fie ceva plăcut. Am doar două mese pentru că mă axex pe ”take-away”, vine lumea cumpără și pleacă, nu stă.  Dacă eram în centrul vechi din Brașov era altceva sau în mall. Eu vând doar ce pot să produc. Am cam 30-40 de prăjituri în vitrină, în seriii mici, și mai avem torturile pe comenzi. Nu vreau să fac multe prăjituri și la o săptămână să arate intacte, vreau să fac puține și să le vând pentru că prăjiturile mele în două zile încep să se oxideze”, susține Adrian Cuciureanu.

Sunt mulți botoșăneni care nu au mai trecut de mult timp prin Centrul Vechi, sunt mulți care poate nu știu că în centrul istoric al municipiului s-a deschis un atelier de dulciuri fine, dar și alte business-uri axate pe calitate.

Antreprenorii de acolo, cu toții, speră ca Primăria să dezvolte o strategie prin care să pună în valoare cea mai frumoasă parte a orașului.

 

”Oti – atelier de dulciuri fine” își începe programul la ora 10.00 și până la 18.00 este deschis pentru a cumpăra sau a lăsa comenzi. Adrian Cuciureanu spune că în viitorul apropiat va fi deschis și duminica, însă doar până la ora 13.00.

 

Deși a deschis din august 2019, ”Oti – atelier de dulciuri fine” a primit un premiu de la Șoimii Cofetari în baza recenziilor plasate online de clienți, ceea ce este o lovitură puternică de imagine pentru acest atelier proaspăt deschis.